The Book Pond
1083 recensioner
4545083 besök
Harry Potter and the cursed child
pixel
Jack Thorne
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Harry Potter och det fördömda barnet
Bokförlag: pixel Little, Brown
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-0-7515-6355-5
2013 började det surra rykten om att ytterligare en Harry Potter-historia skulle komma efter den avslutade serien om världens mest kända trollkarl, denna gången för att sättas upp som en pjäs. "It's not a prequel" sa Joanne K Rowling upprepade gånger på twitter. 31 juli utkom pjäsen, Harry Potter and the cursed child, i bokform och 2 veckor senare släpptes biljetterna till föreställningen i London där 175000 biljetter såldes inom loppet av 8 timmar.

Harry Potter är uppenbarligen dragplåstret här, men pjäsen handlar egentligen inte så mycket om honom som hans son Albus, som precis ska börja på Hogwarts. På tåget upp till skolan bondar han med Scorpius Malfoy som förstås är son till Harry Potters antagonist Draco Malfoy. Pojkarna hamnar båda i Slytherin och blir bästa vänner, men de känner sig utanför och annorlunda och framförallt att de inte lever upp till sina fäders förväntningar. Albus hamnar mer än en gång i bråk med sin far, som till slut vräker ur sig så hårda ord att Albus och Scorpius bestämmer sig för att med hjälp av en otillåten timeturner åka tillbaka i tiden och ställa Harrys misstag tillrätta. Men att ändra historien kan få förödande konsekvenser och vänder upp och ner på världen.

Joanne K Rowling har varit involverad i manuskriptet till pjäsen, men det är Jack Thorne som står som officiell författare. Det har fått Harry Potter-fansen att delas in i olika läger där de "bokstavstrogna" inte betraktar The Cursed Child som en riktig HP-bok medan andra genast tog den till sitt hjärta. Jag hör väl till den senare skaran och tyckte väldigt mycket om den här pjäsen. Jag visste inte hur jag skulle känna inför att läsa dialogen i akter, men det gick förvånansvärt lätt att ta till sig formatet och jag tänkte inte på det alls efter ett tag. Det är intressant med perspektivet av Harry Potter som vuxen, där han inte längre är den "rättänkande" och på "de svagas sida" utan har en son som tycker att han är oförstående och dömande. The cursed child har inte mycket gemensamt med de första charmiga "sagoböckerna" om Harry Potter. Detta är en mörk historia om utanförskap och det svåra med föräldraskap. Och den panikartade situation som uppstår när Albus och Scorpius inser att de genom sina insatser har förändrat världen till det sämre... Jag rycktes med totalt där jag låg och läste i hängmattan i somras (jag fick boken i födelsedagspresent i augusti) och det enda jag önskar nu är en biljett till The Palace Theatre i London :)

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: