The Book Pond
1083 recensioner
4545033 besök
Maria och Prinsen på tjuvjakt
pixel
Marie-Louise Rudolfsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 1970
Yngsta dottern är en inne i en hästfas. Jag introducerade henne för Maria-böckerna, som jag själv var väldigt förtjust i som barn, och vi har nu tillsammans läst en 3-4 stycken på kvällarna. Det är alltid en risk att komma dragande med sina gamla barndomsböcker/serier, då de i vissa fall blivit hopplöst daterade och ofta uppfattas som mycket långsamma och tråkiga av den yngre generationen.

Maria och Prinsen på tjuvjakt gavs ut 1970 och det märks ju självklart på vissa sätt, inte minst i ordval, där jag får förklara ibland. Dock är vissa saker universella och förenande över tid: kärleken till djur, vänskap och bekämpande av orättvisor. och det slår an en sträng hos oss båda två. Faktum är att jag vid flera tillfällen får gråten i halsen för att det är så känslosamt. Maria står alltid på den svages sida, men hon är tack och lov ingen fläckfri och outhärdligt duktig flicka utan gör misstag, känner ilska och svartsjuka och är högst mänsklig.

Titeln är rätt missvisande för innehållet och jag misstänker att den sattes för att låta mer insäljande. Större delen av Maria och Prinsen på tjuvjakt handlar om Marias sommarlov på Lindesnäs med Hugo och tjuvjakten är bara en väldigt liten del av handlingen. Men min nästan tioåring tycker att boken är både bra och spännande och jag kan absolut hålla med.

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: