The Book Pond
1083 recensioner
4545174 besök
Midsommarvals
pixel
Viveca Lärn
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 1999
ISBN: pixel 91-46-17161-4
Jag ville läsa Midsommarvals innan den blir TV-serie med Ulla Skoog och Tomas von Brömsen, så jag lånade den av föräldrarna som är mycket förtjust i Lärn och har alla hennes böcker. Sedan dess har jag sett ett par recensioner där läsarna inte alls gillade att karaktärerna var så överdrivna, men när jag började läsa kunde inte alls hålla med. Visst var de lite mer utagerande än vad som kanske är normalt på en svensk västkustö, men jag tyckte i början att det bidrog till en lyckad komisk effekt, som t.ex. när sonen Magnus bara kan uttrycka sig i enstaviga meningar. Och varför måste allting vara så jäkla socialrealistiskt i Sverige? Godkänd av kultureliten blir man inte förrän man skriver om minoriteter som är veganer, husockupanter och pratar slang.

Ungefär halvvägs in i boken började jag bli lite mer tveksamt inställd. Vad var det för konstig dialog människorna förde emellan sig? Sådär som den torre snyltande biologen Ragnar och feta Emily pratade är inte naturligt någonstans. Eller Kristina och Johannas förtroendefulla samtal, som bara är ett pinsamt exempel på hur Viveca Lärn tror att unga kvinnor uttrycker sig.

Jag kunde köpa den nyinflyttade Sara (även om hon är för aggressiv för att det skulle tolererats någon längre stund) och hennes spirande vänskap med McFie, jag kunde köpa buttre Blomgren och den sadistiske Månsson som var trovärdigast av alla och det höjer betyget något, men i övrigt var jag inte imponerad.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: