The Book Pond
1083 recensioner
4545059 besök
Jag är inte rädd
pixel
Niccolò Ammaniti
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Io non ho paura
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-1-301031-X
Ute på den italienska landsbygden bor den nioåriga Michele. Det är sommarlov, en av de varmaste somrarna någonsin och han cyklar runt med sina kamrater och utforskar omgivningen. Under en utflykt till ett övergivet hus upptäcker han av en slump ett hål i marken och därnere ligger en fastkedjad pojke.

Död, tror Michele först och rusar skrämd därifrån, men han kan inte släppa tanken på pojken i hålet och återvänder. Pojken - Felipo - är inte död, men han är omtöcknad och pratar osammanhängande om tvättbjörnar och maskarnas herre. Felipo blir Micheles egen hemlighet, men någon har ju placerat honom där och denne någon är Michele på spåren.

'Jag är inte rädd' låter som en thriller, men både är det och är det inte. Precis som 'Långt, långt härifrån' är boken berättad ur ett barns ögon och barn uppfattar inte alltid saker som vi vuxna, ser inte faror där vi ser dem, så därför förekommer inga ord som offer, gärningsman, ledtrådar och vad som nu brukar finnas i deckare.

Visst är det spännande ändå, men den största behållningen med boken tycker jag nästan är Ammanitis otroliga förmåga att gestalta barns eget språk och logik. Ofta så låter ungar bara lillgamla, präktiga eller onaturliga när vuxna författare skriver om dem, framförallt amerikanska författare skulle låtit barnen drivas av ett oklanderligt kristet moralkodex, men det här är ett underbart undantag som tyvärr går lite för snabbt att läsa ut.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: