The Book Pond
1083 recensioner
4545057 besök
The beach
pixel
Alex Garland
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel The beach
Svensk titel: pixel The beach (svenska)
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 0-140-25841-8
Det tillhör nog undantagen bland 70-talister att inte ha läst the Beach, som mer eller mindre varit en bibel bland det ryggsäcksresande folket. Faktum är att jag inte ens har sett filmen (som sägs vara so-so), men nu har jag i alla fall sällat mig till de läsandes skara.

The Beach utspelar sig i Thailand och huvudpersonen är den unge britten Richard, som packat sina pinaler och lever backpackerliv i Bangkok när man först råkar honom. Snabbt kastas man in i handlingen då Richards ena rumsgranne hittas död, men som en sista handling har han efterlämnat en karta till en hemlig ö. Richard slår följe med ett fransk par (Étienne och Francoise) för att hitta till den mystiska stranden. Det visar sig vara en paradisidyll där en handfull människor lever isolerat. Nykomlingarna hälsas först med skepsis, men snart har de funnit sig tillrätta. Världen utanför bleknar alltmer i deras medvetande, men är det möjligt att stänga ute den för gott? Vad händer den dagen någon lyckas ta sig till ön - eller vill ta sig därifrån?

The Beach kanske lätt kan avfärdas som marijuanatyngd ryggsäcksromantik och visst finns det gott om referenser till dreadlocks, gräs, och ett sorglöst ungdomsliv. Men jag tycker också det handlar om jakten på det unika, det som 'Lonely Planet' ännu inte har upptäckt. Ingen i boken vill medge sig resa efter guideböcker, utan söker sig allt längre bort från turiststråken. Men vad är egentligen oupptäckt idag i vår värld av Internet och Packat och Klart? Därför är the Beach så fantastisk när de väl hittar den.

Boken har ett kreativt och otvunget språk som gör den väldigt lätt att läsa, men den är inte särskilt handlingsdriven. Garland tar sig god tid att presentera Richard och ö-folket med deras vardagslunk, vilket säkert någon actionälskande läsare kan bli besviken på. Det mest intressanta och spännande är dock de underliggande maktspelen och den smygande olust som hela tiden finns där under ytan. Det är väl därför många jämför den med Flugornas Herre och jag förstår kopplingen, även om jag tycker att the Beach står för sig själv. Richards fantasivärld och alla referenser till Vietnamkriget var lite otydliga för mig som inte sett så många filmer i genren och jag kände att jag kanske missade lite av budskapet där, men annars var det en väldigt obehaglig läsupplevelse - på ett bra sätt!

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: