The Book Pond
1083 recensioner
4545050 besök
Kulinarisk njutning med en förlorad generation
pixel
Suzanne Rodriguez- Hunter
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Found meals of the lost generation
Bokförlag: pixel Richters
Utgiven: pixel 1996
ISBN: pixel 91-7705-282-X
Undertiteln 'Recept och Anekdoter från 1920-talets Paris' sammanfattar väl innehållet i denna charmiga bok. Rodriguez måste lagt ner en hel del tid på att rota runt i arkiv och bibliotek efter texter med anknytning till hur 20-talets stora kulturpersonligheter i Paris åt och drack i sällskap med varandra. Sedan har hon utifrån texten komponerat en meny, avsedd att vara så autentisk dåtidens förhållande som möjligt.

Som titeln anger är det stora blickfånget på Den förlorade generationen, dvs människor som genomlevt första världskriget. Uttrycket myntades av författarinnan Gertrude Stein och har blivit välkänt eftersom Hemingway kom att använda det i en av sina mest kända romaner 'Solen har sin gång'. Varje kapitel är dedikerat åt någon av de stora konstnärer, författare, dansare (framförallt amerikaner) som levde i Paris någon gång mellan 1920 och 1930. Namn som Picasso, Isadora Duncan, Hemingway förstås, Scott Fitzgerald, Man Ray, Josephine Baker med flera.

Det kanske inte är så konstigt att mycket alkohol är med i bilden eftersom boken har god mat och dryck som tema, men man slås ändå av vilka kopiösa mängder sprit det stora flertalet verkade konsumera. Många var alkoholister eller blev det, många var olyckliga, några tog sitt liv. Men det är inte tragiken bakom berusningen som lyfts fram, utan glädjen, samvaron, det fria sinnet som fanns i de liberala konstnärskretsarna och som får mig att kanske felaktigt känna nostalgi efter detta svunna decennium. Många recept får det dessutom att vattnas rejält i munnen. Ska man åka till Paris torde det här vara en liten pärla att ha med i bagaget för att återupptäcka caféer, promenadstråk och måltider. Eller varför inte göra en tidsresa direkt i det egna köket.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: