The Book Pond
1083 recensioner
4545221 besök
Tintin et les cigares du pharaon
pixel
Hergé
Framsidesbild
3
Språk: pixel Franska
Svensk titel: pixel Tintin och faraos cigarrer
Bokförlag: pixel Casterman
Utgiven: pixel 1983
ISBN: pixel 2-203-00103-8
Så har jag avslutat ännu en Tintin-bok på franska. De är inte alldeles lätta att översätta ibland, så jag borde nog ta mig en titt i de svenska albumen för att få något kreativt till 'Espèce de freluquet' eller 'Tonnere!'.

I alla fall, 'Tintin och faraos cigarrer' är en riktig actionfylld historia som tar sin början på ett kryssningsfartyg. Tintin och den alltid så trofaste Milou ska segla jorden runt, men i deras väg kommer den omåttligt förvirrade monsieur Philémon med en skattkarta till farao Kih-Oskhs grav. Ett sådant äventyr kan förstås Tintin inte motstå, men vid graven försvinner den gode herr Philémon, Tintin och Milou blir kidnappade av en smugglarliga, jagade av Dupontarna som i vanlig ordning missförstått allt, beskjutna i öknen, arkebuserade (inte på riktigt förstås) samt inlåsta på mentalsjukhus. För att nämna något.

Jag tycker inte den här plotten håller ihop lika bra som 'Den svarta ön', som jag läst tidigare, men det är alltid roligt att genom de fina teckningarna följa i den unga journalistens fotspår.

Apropå Tintin så läste jag något roligt i en tidningsnotis härom morgonen. Rubriken löd 'Tintins hormoner rubbade' och handlade om hur en kanadensisk barnläkare Claude Cyr tillsammans med sina söner hade skärskådat alla Tintin-album och kommit fram till att han stannat i utvecklingen eftersom han aldrig växer, aldrig rakar sig och inte visar några tecken på könsmognad... (Fast i Faraos cigarrer äter han åtminstone, vilket inte heller hör till vanligheterna.) 'Sedan konstaterade de att Tintin förlorat medvetenadet i samband med åtta klubbslag, fyra explosioner, tre beskjutningar, tre förgiftningar, tre bilolyckor, två fall och en uttorkning.' Av detta drog Cyr slutsatsen att den omilda behandlingen sannolikt lett till allmän underutveckling och i synnerhet hormonrubbningar. Ha-ha.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: