The Book Pond
1083 recensioner
4545200 besök
Värdshuset Jamaica
pixel
Daphne du Maurier
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Jamaica Inn
Bokförlag: pixel Almqvist & Wiksell
Utgiven: pixel 1984
ISBN: pixel 91-20-07174-4
Efter att ha blivit föräldralös söker den 23-åriga Mary Yellan söker upp sin moster som hon inte träffat på många år. Mostern och hennes man bor på ett värdshus, the Jamaica Inn, men det står klart från början att någonting är fruktansvärt fel. Allt är förfallet, ingen diligens stannar för att släppa av gäster för natten och morbrodern är en skräckinjagande man som förvandlat den stackars mostern till ett skakande asplöv.

Det tar inte lång tid innan den skarpögda Mary börjat förstå att morbrodern har en illegal och farlig sidoverksamhet och hon bestämmer sig för att se till att han åker fast så att hon kan fly med mostern. Men hon har ingen aning om vilka krafter hon sätter i rörelse med det beslutet.

Jag plockade upp Värdshuset Jamaica för att jag vill ha någonting tryggt och halvspännande och min minnesbild av Rebecca är att den var riktigt bra. Du Maurier är född i början på förra sekelskiftet och vad jag borde ha insett är att man kan nog inte förvänta sig att en 1900-talsförfattare levererar spänning på samma sätt som en från 2000-talet. Så ja, det är lite tamt och en hundra sidor in i berättelsen så känns det som om hela 'hemligheten' redan är avslöjad och att resten är transportsträcka. Visst, det hinns med en liten kärlekshistoria (som känns helt osannolik) och en twist på slutet som man såg komma på en mils avstånd, men i stort sett är det ganska händelselöst.

Jag blir dock ganska överraskad av hur modern Mary Yellan känns jämförelsevis. Hon framställs som en ytterst kompetent, orädd och självständig ung kvinna, vilket man nog får säga var ovanligt i mitten på 30-talet då boken ursprungligen gavs ut.

Är man lite nyfiken på förlagan till Hitchocks film från 1939 kan man läsa Värdshuset Jamaica, men annars tror jag att Rebecca är ett bättre val om man vill bekanta sig med Daphne du Maurier.

A-Lo, 2010

2 kommentarer
C P Anvil 2016-03-03 15:01
Filmen har ett annat slut än romanen,där prästen i Altarnun är boven, inte lorden.
Robert 2016-11-26 06:04
Tack C P Anvil, nu behöver jag inte läsa boken eller se filmen.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: