The Book Pond
1083 recensioner
4545047 besök
Med ett utseende som retar sjöfågel
pixel
Marie Carlsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Ekhaga Förlag
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-631-2933-7
Det här är den andra kåserisamlingen av Marie Carlsson som jag läst och den kom ut något år senare än 'Den förvånade purjolöken'. På ett år har Carlsson hunnit flytta till Stockholm och gör skarpa betraktelser över vad hufvudstadens invånare betraktar som korrekt: 'Man åker inte Finlandsbåt. Man åker inte charter...Man kallar allt som inte är nyrustat för retro eller funkis.'

Hon har också blivit snäppet mer politisk eller åsiktsstinn kanske man kan säga. Hon är inte lika ofarligt rolig längre utan kan bita till lite. Som i kåseriet om de medelålders livskvalitetsfrälsta, som efter 35 år på en VD-post 'har råd' att få en liten livskris eller hur hon inte alls uppskattar 'den moderna så kallade satiren' som bara är ute efter att vara så elak som möjligt.

Hennes ämnen spänner vitt och brett och ofta är det väldigt, väldigt roligt. Jag skrattar t.ex. högt åt kåseriet 'Fåniga bilder', där hon beskriver hur foton tagna i en illa vald situation kan användas för de mest komprometterande syften i media, utan att vederbörande alls behöver vara så berusad som bilden antyder: 'På en bild sitter min bror på en pinnstol och ser ut som han har supit till för att fira att hans lobotomering lyckades så ofattbart bra.'

Med sin lärarbakgrund och intresse för språk skriver hon ofta om syftningsfel och språkgrodor och här finns många exempel som jag uppskattar: 'En annan kamrat, nu levande, så att säga, har bidragit till samlingen med discipeln som skrev att man inte får 'biträda andras tomtar.' Detta är utan tvekan en intressant paragraf i allemansrätten, men då skrivs den som regel 'beträda andras tomter.' Fniss.

Ett annat höjdarcitat kommer från 'Om psykologin som njutning och plåga' där hon skriver att 'Y har problem med att Inse Sitt Eget Värde (ett problem som hon delar med mänskligheten utom Jan Guillou).' Jag får också reda på att Snäcksamlarna, som jag för tio år sedan skattade högt, är en tantbok... 'Det vill säga en sån bok där dom bara känner hela tiden. Går runt på en hed och känner och känner och dricker lite te emellanåt. Det är astråkigt när dom dricker te också, men man blir nästan glad när dom gör det för det är i alla fall en sorts yttre handling.' Hmm, jag kanske ska ta och läsa om boken för en andra värdering. Ni andra tycker jag ska ta och försöka hitta 'Med ett utseende som retar sjöfågel' på Hilaris förlag.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: