The Book Pond
1083 recensioner
4545016 besök
Der gute Mensch von Sezuan
pixel
Berthold Brecht
Framsidesbild
4
Språk: pixel Tyska
Svensk titel: pixel Den gode människan i Sezuan
Bokförlag: pixel Suhrkamp
Utgiven: pixel 1964
ISBN: pixel 3-518-10073-4
Den goda människan i Sezuan har spelats åtminstone ett par gånger på Stockholms scener de senaste åren, men tyvärr har jag inte sett någon av uppsättningarna. Det skrivna dramat av Bertol Brecht, som ligger till grund har jag dock läst på tyska.

Tre gudar stiger ner på jorden, men det är endast den prostituerade och godhjärtade Shen Te som visar sin välvilja och bjuder in dem. Som tack får hon pengar, så hon kan slå upp en liten tobaksaffär och försörja sig på annat vis. Men lyckan är kortvarig, för den stackars Shen Te blir lurad och utnyttjad om vartannat av illvilliga människor i sin omgivning.

Hon är dock inte rådlös, utan klär ut sig till sin hårdföre kusin Shui Ta, som domderar och vägrar ta skit. Då blir hon åtminstone inte svindlad längre, men Gudarna förfäras över det samhälle där det krävs att man tar till fula knep för att överleva.

Det är detta som är kärnfrågan i 'Der gute Mensch..'; godhetens nederlag i det kapitalistiska samhället, där i stället list och falskspel premieras. Det är en intressant, men som jag ser de, överdriven frågeställning och jag undrar om inte själva grundproblemet eller åtminstone en bidragande faktor är att Shen Te är kvinna... Jag tror inte Brecht avsåg att skriva en feministisk pjäs, men jag tycker den mycket väl kan tolkas så. Brecht ger oss i alla fall inga svar, utan överlämnar åt åskådaren/läsaren att själv fundera vidare. Jag tyckte bra om 'Der gute Mensch..', som trots sitt tyngre budskap också är en rapp och rolig pjäs och nästa gång den kommer på en teaterscen lovar jag att gå och se den!

A-Lo, 1996
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: