The Book Pond
1083 recensioner
4545094 besök
Zen och konsten att sköta en motorcykel
pixel
Robert M Pirsig
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Zen and the art of motorcycle maintenance
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-0-057832-0
'Zen och konsten att sköta en motorcykel' fanns med på 2005 års bokrea och eftersom jag stod inför beslutet att själv köpa en hoj kändes det lockande med en amerikansk roadroman. I någon mån är det en reseskildring av hur en far och hans son Chris tillsammans med ett par bekanta tar sig runt på något gammalt skrälle i mellanvästern, men mc-resan och dess vedermödor får framförallt tjäna som en illustration till faderns djuplodande filosofiska funderingar som täcker större delen av boken.

Till en början är de filosofiska avsnitten inte alltför svåra, även för mig som inte alls är bevandrad i disciplinen. Det känns också bra att läsa en bok som är intellektuellt utmanande och som får en att betrakta sin tillvaro på ett nytt sätt.

Sedan kommer den djupa tänkaren 'Faidros' in i berättelsen, som till en början framstår som en bekant från förr. Pirsig redovisar dennes alltmer komplexa funderingar över tillståndet i världen och jag inte bara tappar bort mig utan börjar även tycka att det är tråkigt i överkant. Snart framgår det att Faidros - trots att han omnämns i tredje person - är berättarjaget självt och att hans analyserande ledde honom till vansinne och inläggning på en psykklinik. Genom mc-turen genomför Pirsig nu även en tidsresa på jakt efter minnesfragment, tankar som 'Faidros' hade då, men som gått förlorade i elchocksbehandlingar. Jag måste säga att jag finner det ganska märkligt att han vill återfinna de tankemönster som en gång drev honom till galenskap. Dessutom är det som sagt väldigt gäspigt att läsa om och jag börjar otåligt bläddra framåt i boken.

När 'Zen' kom på 70-talet blev det ganska omgående en kultbok och på nätet vittnar många människor om hur den har förändrat deras liv, men det kommer väl knappast som någon överraskning att jag inte fann den särskilt berikande... Kanske att det är väldigt svårt att uppskatta 'Zen' om man inte studerat filosofi eller har något intresse av det, för det jag gillar mest är motorcykelavsnitten och när jag läser om alla kedjebyten/ åtstramningar, tändstiftsbyten etc som de tvingas utföra stup i kvarten får den mig framförallt att känna en enorm tacksamhet över att jag själv köpte en ny och underhållsfri cykel :-)

A-Lo, 2005

1 kommentar
Christian 2013-07-05 14:23
Hej, jag hade samma upplevelse som dig först, men läste den igen. Därefter tänkte jag om lite. Bokens poäng ligger väl mkt i vad du skriver som sista mening i posten. Poängen i att inte behöva förstå eftersom teknologin "förstår åt oss". Men nej, jag har ingen som helst filosofisk kunskap, utan svamlar mest :)
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: