The Book Pond
1083 recensioner
4545121 besök
Koka makaroner
pixel
Johan Nilsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 91-46-20330-3
Reviderad recension efter att jag läste om boken när vi själva blivit föräldrar. Det är sant att man ändrar perspektiv när man får barn. Jag känner fortfarande mycket av det jag skrev nedan när jag recenserade boken första gången och då gav den en tvåa, men nu kan jag också uppskatta och relatera till den mer: t.ex. avsnitten om förlossningen och beskrivningen av kärleken till sitt barn. Nu gillar jag Koka makaroner bättre, men flummig det är han allt fortfarande.

------------------------------

Sedan ett par år verkar det vara något av en medial nödvändighet att man ska skriva en bok/blogg/krönika om sitt liv som småbarnsförälder (t.ex. Hemliga pappan) och är det dessutom en man som skriver så hypas man än mer. Johan Nilssons Koka makaroner om sin tid som pappaledig var en av de första 'dagböckerna' som kom ut och recensenterna kunde inte ta till nog stora ord. 'Väsentlig, ja oumbärlig' skrev exempelvis Göteborgs-Posten, kanske inte helt objektivt eftersom Nilsson verkar vara göteborgare i själ och hjärta.

Jag hade i alla fall hört mycket om denna bok och köpte den till Kurt, eftersom det mesta som skrivs i genrén annars är författat av och för kvinnor. Han läste den under en kväll, men gillade den inte alls utan låg och citerade stycken som särskilt irriterade honom på sin bredaste fulgöteborgska. Nu har jag själv läst den och är benägen att hålla med till viss del.

Mycket har att göra med att vi inte kan identifiera oss med Nilsson överhuvudtaget, varken politiskt eller moraliskt och framförallt inte som mansideal. Han är vapenvägrare, ger ett flummigt och förläst intryck, är en riktig tunnis som är stolt över att ha Sveriges minsta biceps, han bedrövas över kommersialismens framfart, använder tygblöjor (!) och skriver på allvar att 'Själv är jag övertygad om att mannen på något plan alltid har längtat in till den reproduktiva sfär där kvinnan har vistats... en man som ser en ammande kvinna blir påmind om sin egen otillräcklighet. Kanske är det denna känsla av brist, av att stå utanför livets mest grundläggande sammanhang som får vissa män att till varje pris vilja kontrollera och förtrycka kvinnor.' What a load of b-shit.

Jag försöker dock bortse från mina invändningar mot honom som person och i stället koncentrera mig på det han berättar om att vara nybliven far. När jag kan lyfta blicken såpass tycker jag lite bättre om Koka makaroner, om hur han beskriver vardagarna med Elon och fenomenet att han helt plötsligt blivit synlig för omgivningen när han som man är ute och går med barnvagnen, om känslor av lycka och vanmakt.

Men mest ryser jag åt hans kvasipoetiska rödvinsutläggningar och när han skriver hur han en dag inte hunnit med något av hushållsarbetet, men samtidigt inte verkar förstå att hans fyratimmars-fika med polaren på stan kanske har med det att göra vill jag bara väsa: 'Konsekvensanalys lilla du. Konsekvensanalys.'

Jag tror säkerligen att många älskar den här 'känsliga' pappa-rapporten, men för oss funkade den inte alls.

september 2007

A-Lo, 2008

2 kommentarer
Karl 2014-11-27 17:29
Du och jag har helt olika uppfattning om bokens innehåll. Men bortsett från det - när du nu kommer med så många påståenden, varför analyserar du dem inte? Som läsare förstår jag inte varför du tycker som du gör. Önskar t.ex. exempel på påstådda "flummighet" och förklaring till varför det drar ner bokens kvalitet, din bild av var kvinnoförtryck kommer ifrån om nu författarens teori är fel, eller någon om på vilka punkter du faktiskt omvärderat boken om du nu verkligen gjort det. Jag kan inte ta din text på allvar utan lite sådant djup.
Mrs Book Pond (http://www.thebookpond.se) 2015-01-18 21:01
Ja, vad kan jag säga. Jag var ung och barnlös... ;) Du ifrågasätter analysen och djupet i recensionen och det får ju du självklart ha åsikter om. Jag gör inga anspråk på att framföra något annat än mina egna åsikter här. Jag har skrivit att jag hade svårt att ta till mig boken därför att jag och Herr Nilsson verkar mycket olika som personer och jag har gett exempel på detta. Jag ser ingen anledning att revidera mina texter ytterligare.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: