The Book Pond
1083 recensioner
4545022 besök
The Lighthouse
pixel
P.D James
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Faber and faber
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-571-22932-8
P.D. James är en av Storbritanniens mest välkända och respekterade författare av kriminalromaner. De flesta av hennes böcker om Polisintendent Adam Dalgliesh på New Scotland Yard har också framgångsrikt filmats som tv-serier med skådespelaren Roy Marsden i huvudrollen. Mitt första möte med Adam Dalgliesh var via tv-serien, inte originalböckerna och detta innebär förstås att jag är starkt präglad av Roy Marsdens rolltolkning också när jag läser böckerna, men tv-serierna är välgjorda och jag ser ingen motsättning mellan originalböckerna och dess filmatiseringar.

I denna boken får Adam Dalgliesh och hans kollegor Kate Miskin och Francis Benton-Smith uppdraget att utreda ett mord på en isolerad ö utanför Cornwalls kust. Combe Island drivs som en stiftelse med enda syftet att erbjuda högt uppstående personer en möjlighet till avkoppling och vila utan rigorösa säkerhetsarrangemang. Förutom personal tillåts endast fem gäster på ön samtidigt, mobiltelefoner är förbjudna, inga andra besökare tillåts och fasta förbindelser till fastlandet går endast via öns privata båt eller via helikopter. Det tar inte lång tid för Dalgliesh och hans team att fastställa att flera personer på ön haft anledning att tycka illa om mordoffret, frågan är bara vem eller vilka som gått så långt som till mord...

Jag har alltid uppskattat James författarstil och också denna bok är välskriven, har ett vackert språk, intressant upplägg och insiktsfulla personporträtt . Själva mordhistorien är dock inte så raffinerad som i tidigare böcker och jag hade gärna velat ha lite mer substans och intriger i handlingen innan upplösningen. Gillar man böckerna om Dalgliesh blir man dock ändå inte besviken eftersom denna bok ger läsaren intressanta insikter i hans känsloliv. Både Adam och hans partner Emma (som introduceras i boken 'Death in holy orders') är osäkra på den andres känslor i förhållandet och dessa funderingar vävs skickligt in i handlingen och ger boken en extra dimension. Också Kate Miskins och Francis Benton-Smiths karaktärer utvecklas och det är just förmågan att porträttera huvudpersonerna med den inlevelse P.D James besitter som gör att dessa böcker inte kan ses som renodlade deckare.

Detta är inte den bästa Dalglieshboken jag har läst, men den håller som vanligt en hög standard och är läsvärd. Betyget blir en 3:a men med ett starkt + på slutet.

Katarina, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: