The Book Pond
1083 recensioner
4545104 besök
Viktiga boken - från godisråtta till storlek 38
pixel
Charlotta Flinkenberg
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 91-85015-60-1
Charlotta Flinkenberg är en mycket utskälld mediaperson som bland annat varit chefredaktör för Vecko-Revyn. Själv hade jag ingen aning om vem hon var förrän jag såg TV3-programmet Under Cover, som jag tycker hon fick oförtjänt mycket skit för. Jag visste heller inte att den smala, blonda uppenbarelsen i TV-rutan vägde 86 kilo för ett par år sedan och sedan gått ner 25 av dem.

Om det har hon nu skrivit en bok och säkert kommer det inte dröja förrän hon får skarp kritik för den också. För det här är ingen bok som daltar med övervikt. På första sidan står det att hon är fullt medveten om att vissa människor av sjukdomsskäl blir feta, men majoriteten inklusive henne själv har skapat sitt daller på alldeles egen hand pga att de blivit experter på att ljuga för sig själva. Punkt slut. Av kommentarer jag sett om boken är det typiskt nog överviktiga människor som skrivit att 'visserligen är jag lite rund, men jag trivs med det'. 'Nej, det gör du inte' kontrar Flinkenberg. 'Du bara tror att du gör det som en försvarsmekanism mot det jobbiga i att behöva ta tag i din vikt.' Låter säkert rätt hårt i vissas öron, men kan nog i många fall vara sant.

Charlotta listar fienden som 'förnekelse av spegelbild' och 'det ständiga unnandet av mat' som två av de största fienderna mot att hålla vikten. Hon ger massvis med dagboksliknande exempel på hur hon 'unnade' sig av allt, hela tiden och hur det satte sina spår. Med en krass och rättfram stil beskriver hon kampen från 86 kilo och nedåt, som ingalunda var spikrak bara för att hon hade bestämt sig för att tappa kilon. Vägen var kantad av fällor, matsug, okunskap och - när hon väl kommit under 70-strecket - missunnsamhet från omgivningen, men till slut lyckades hon!

Boken är en samling av erfarenheter, tips och icke-daltande peptalk, som känns väldigt inspirerande och faktiskt rolig att läsa. Nu har jag aldrig burit på så mycket extravikt som Charlotta, men jag känner igen mig i beskrivningar av matorgier och tillhörande ursäkter. Det finns gott om tillfällen då jag kunnat äta chockerande mycket mat, men min räddning har varit att jag tränat ganska hårt de senaste tio åren och att jag med tiden på egen hand faktiskt lärt mig minska portionerna.

Slutar man alltid äta när man är mätt och är en allmänt måttfull människa lär man inte förstå den här boken och kan låta bli att läsa den. Har man någon tendens av matmissbruk och 'unnarsjuka' i sig så skadar det nog inte att lägga pengarna på Viktiga boken i stället för ett par Double Whoppers på Burger King.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: