The Book Pond
1083 recensioner
4545177 besök
Wicked
pixel
Gregory Maguire
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Bokförlag: pixel Headline
Utgiven: pixel 1995
ISBN: pixel 0-7553-3160-5
Wicked är något så ovanligt som en prequel. I det här fallet till Landet Oz, den berömda sagan om Dorothy från Kansas som via en tornado hamnade i Oz och slutligen dödar 'the wicked witch of the west'.

Det är om häxan, Elphaba, som Wicked handlar. Hur hon föds med den ovanliga hudfärgen grön..., växer upp som ett annorlunda och inbundet barn, hamnar på internatskolan där hon blir vän med Glinda. Om namnet klingar bekant så beror det på att Glinda var den 'goda' häxan i Oz som gav Dorothy de magiska röda skorna.

Elphaba lämnar skolan och går undercover för att strida mot trollkarlen av Oz. Efter ett misslyckat attentat hamnar hon i landets västra utkanter och där växer myten om henne fram som den elaka häxan i väst.

Skillnaden mellan Frank Baums och Maguires Oz är ganska stor. Wicked är också en fantasi, men en långt mörkare sådan. Här finns inte mycket glättig fernissa utan det handlar om att ha styrkan att gå sin egen väg fastän man är annorlunda. Elphaba gör sig inte till, kompromissar inte och det ger henne ett oförtjänt rykte av att vara illasinnad. Hon är inte ens en riktig häxor, utan det är mest slumpen och hörsägen som ligger bakom. Men hon får betala dyrt för att vara principfast och envis.

Det tar mig ett tag att komma in i boken, språket är inte helt lättillgängligt. Boken är också indelad i olika delar och precis när jag fått upp ångan och börjat uppskatta storyn, kommer en ny del och jag tappar fart i min läsning. En stor behållning är dock att man får häxans perspektiv på det hela som är fundamentalt olikt det resten av världen känt till. Namn och platser får en annan innebörd och Dorothy beskrivs som en irriterande liten lantlolla med en ännu mer irriterande hund. Det är roligt. När slutet börjar närma sig är det tyvärr lite för mycket dösträcka och sista biten når inte upp till bokens standard i övrigt tycker jag.

Till sist. Jag älskar omslaget till Wicked. Det är hämtat från musikalen med samma namn som rullat i London några år nu. Hade vi inte haft Sophie med oss senast vi var där, hade jag definitivt velat se den.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: