The Book Pond
1083 recensioner
4545189 besök
The risk of darkness
pixel
Susan Hill
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel The risk of darkness
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Vintage
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-099-46212-5
På Amazon.com ser jag att en recensent gett 'The risk of darkness' bottenbetyg:

'Förleds inte att tro att det här är en deckare' skriver han.

Och det är klart, förväntar man sig rafflande mord, grafiska obduktionsscener, detaljerade polisutredningar så lär man nog bli besviken. Samtidigt är det en deckare i den meningen att försvinnandet av David Angus och andra barn som Susan Hill påbörjade i The pure in heart får sin polisiära upplösning här.

Tillfångatagandet av den misstänkte mördaren och jakten på bevis löper som en huvudled genom boken, men till den finns det också många avtagsvägar. I den föregående delen, 'The pure in heart', tyckte jag mig se att Hill arbetade kring temat Livsinnehåll. Nu använder hon samma berättarteknik med många parallella historier som tillsammans skulle kunna sammanfattas med termen Förlust. Det är förlusten av ett barn (bokstavligt och symboliskt), av en fru och sitt förstånd, förlusten av en vän, av arbetsglädjen och så vidare. En del välkända ansikten som poliskommissarie Simon Serrallier och hans tvillingsyster Cat möter läsaren på nytt, men mestadels är det nya människor och nya personer som figurerar.

Min största invändning mot boken är att Hill har överdrivit omfattningen av bihistorier. Hon försöker helt enkelt klämma in för mycket på 450 sidor och resultatet blir spretigt och i vissa fall oengagerande. Ett par sidospår förstår jag inte ens varför de är medtagna. Även om jag kände till att jag inte hade en klassisk deckare att vänta kan jag också bli lite frustrerad över att man bara får korta glimtar av polisens arbete kring fallet som när det är uppklarat ändå känns konstigt oavslutat. Till styrkorna hör att 'The risk of darkness' är välskriven och har fler bottnar än vad man normalt möter i kriminalromaner, men det räcker blott till ett medeltyg.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: