The Book Pond
1083 recensioner
4545214 besök
Silvermannen
pixel
Madeleine Brent
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Merlin's keep
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1980
ISBN: pixel 91-0-043834-0
Silvermannen ingår i samlingen 'De ofullständiga', böcker jag en gång läst, men aldrig skrev någon recension om. Det är en äventyrsroman som handlar om den unga indisk/brittiska flickan Jani, som växer upp i Tibet under sin beskyddare Sembur. Under en handelsresa får hon höra en profetia av de tibetanska munkarna om att hur hon ska frukta Silvermannen som ska bli hennes fiende. Sembur och Jani förskjuts från Tibet pga profetian och tvingas fly.

Efter många turer, dramtiska vändningar och äventyr hamnar Jani i England hos Eleanor som är akademiker och godsägare och de båda blir goda vänner. Under några år är livet gott, men en dag kommer den Silverman som munkarna förutspådde. Nu handlar det om en kamp på liv och död för Jani om hon ska få behålla allt det hon har kärt.

Som jag nämnt tidigare så är Madeleine Brent pseudonym för Peter O'Donnell, som är mannen bakom den tuffa seriefiguren Modesty Blaise. Det sätter sina spår även här. Jani är stark, orädd, oblyg och har ett stort hjärta. Och även om männen i hennes liv betyder mycket, så definieras hon inte av dem utan har en egen vilja och personlighet.

Det hade kunnat bli äckelpräktigt med en karaktär som 'klarar allt', men jag fattar tycke för henne från start, precis på samma sätt som man gillar Modesty. Jag sugs snabbt in i äventyret och läsningen går undan, men jag kommer på mig själv med att känna att jag nog inte 'borde' tycka det är bra. Silvermannen ligger väl närmre kiosk- än finlitteraturen om man säger så, men faktiskt, jag bryr mig inte. Det är både fängslande och relativt välskrivet, så jag är nöjd. Det enda jag inte riktigt klarar av är när romantiken börjar spira, för det blir lite väl cheezy, men det är endast en liten del i det stora hela. Jag är glad att jag valde att läsa om Silvemannen.

Tidigare läst i april 1991, men ej recenserad.

A-Lo, 2009

1 kommentar
Johnny 2020-06-28 05:44
Äntligen hittade info om denna bok som jag nån gång för längesedan läste och som sedan dess på något sätt fastnat..
Tror jag ska försöka hitta den och läsa om den.
Tack för bra och koncis recension!
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: