The Book Pond
1083 recensioner
4545078 besök
Ge och ta
pixel
Jane Adams
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Tradeoffs
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-0-048614-0
Mitt i 80-talet kom Ge och ta om tre väninnor som hyr ett hus tillsammans på Manhattan. Cass gör spikrak karriär på en annonsbyrå, men blir lockad av ett erbjudande hon inte kan motstå, Paula är en duktig advokat som fortfarande är förälskad i sin ungdomskärlek från 60-talets hippieera, Ellie är frånskild, har en dotter och försöker etablera sig som författare. Man får följa med i deras liv, deras kärleksaffärer, vänskap, moderskap och karriärer.

Detta är inte en helt typisk FNL-bok à la Hollywoodfruar då den varken rör sig i de mest glamourösa kretsarna eller har explicita sexscener på varannan sida, men många likheter finns.

Böckerna i den här genrén handlade typiskt om kvinnor som gjorde karriär och så även här. Romantikfaktorn är inte hög, förbindelserna som beskrivs är mer till som språngbrädor för att nå andra mål - eller så är de olyckliga.

Poängen med FNL-litteraturen var att visa att kvinnor kan styra sina egna liv, välja de partners de vill ha, få vilka jobb de än ville ha. Det som är uppenbart i Ge och Ta är att ingenting av detta uppnås om man inte i stället offrar något annat; sin knappa fritid, kärleken eller barn. Att kombinera en föräldraroll med en karriärsstege var en omöjlighet och därför skulpterades FNL-kvinnorna till målmedvetna, aningen kalla figurer som medvetet hade valt bort barn.

Att läsa om Ge och Ta mer än 25 år efter att den kom ut var därför intressant som ett tidsdokument betraktat - och aningen deprimerande eftersom det känns som om åtminstone USA ser ungefär likadant ut idag. Som skönlitterär bokär den inte direkt dålig, men ganska intetsägande.

------------------

Läst första gången september 1988. Ej recenserad.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: