The Book Pond
1083 recensioner
4545158 besök
Mordet på Orientexpressen
pixel
Agatha Christie
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Murder on the Orient Express
Bokförlag: pixel Bonnier pocket
Utgiven: pixel 1988
ISBN: pixel 91-0-047494-0
Efter avslutat uppdrag i Syrien, tar sig den världsberömda detektiven Hercule Poirot till Istanbul där han kliver på Orientexpressen riktning Calais. Någonstans runt Belgrad blir en av passagerarna - amerikanen Ratchett - knivhuggen till döds i sin kupé under natten och Poirot drar snabbt slutsatsen att förövaren finns bland de tolv övriga resenärerna i vagnen. Med sedvanlig metodik, udda förhörsmetoder och knivskarpt intellekt tar sig Poirot an utredningen med förbluffande resultat.

Mordet på Orientexpressen är en av Agatha Christies mest kända böcker (och filmad 1974 med Ingrid Bergman i en av rollerna). Den är otroligt klassiskt Christie på det sättet att det är en pusseldeckare i sedvanlig överklassomgivning där alla de misstänkta befinner sig på en begränsad yta, till disposition för den klipska Poirot. Under den eleganta ytan lurar mörka hemligheter och han bringar dem alla i dagen, oavsett om de är relaterade till mordet eller inte.

Jag gillar i det stora hela Christie, men frågan är om inte de blivit lite nötta av tidens tand. Värderingarna är förstås lite unkna emellanåt, men det kanske man får ta i en 80 år gammal bok? Det är mer att jag tycker det är lite sömnigt, kanske också för att jag för första gången kände igen hur det hela slutade! Jag förstår inte hur då jag officiellt lider av Agatha Christie-amnesi och har skrivit ett helt inlägg om det, men kanske att jag sett filmen någon gång? Hursomhelst, ska man läsa Christie ska man självklart inte hoppa över Mordet på Orientexpressen.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: