The Book Pond
1083 recensioner
4544066 besök
Gropen
pixel
Agatha Christie
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The Hollow
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1984
ISBN: pixel 91-0-046378-7
Gropen är en Poirot-roman, den jag tycker bäst om av Christies detektiver. Boken utspelar sig på ett engelskt gods - som hennes böcker ofta gör - som heter just Gropen (the Hollow), där släkten Angkatell ska samlas där över en weekend. Värdinnan Lucy har också bjudit in läkaren John Christow och hans timida fru samt mästerdetektiven Poirot för att liva upp stämningen lite.

Precis innan lördagslunchen blir John Christow mördad och Poirot dyker upp lagom för att se hustrun Gerda med en rykande pistol i sin hand och maken skjuten vid poolkanten. Christows sista ord blir 'Henrietta', som är en Angkatell och också läkarens älskarinna. Mordutredningen tas över av kommissarie Grange, men Poirot finns förstås med i bakgrunden som det huvudvittne han är. Frågan är om man kan lita på det man ser - eller hör.

Att läsa en Christie är nästan alltid ett nöje. Böckerna är hopplöst gammelmodiga och karaktärerna stereotypa, men ofta underhållande på något plan. Gropen skiljer sig lite från de klassiska Christies på så sätt att den känns lite modernare i sitt snitt, att man som läsare får följa huvudpersonerna även utanför polisens och Poirots sfär samt att Poirot själv har en ovanligt undanskymd roll. Särskilt originell eller spännande handling har den dock inte för att vara rättfram. Man läser för att få veta hur den slutar förstås, men den saknar Christies mästertouch.

Gropen läste jag första gången i mars 1988 och den tidigare recensionen syns nedan:

------------------------------------

Cristie lämnar en del utrymme åt att beskriva karaktärerna och deras kärlekshistorier, så att snarast den mänskliga naturen framträder som tema.

Detta gör huvudpersonerna lite mer tredimensionella än vad som kanske brukar vara fallet och det känns annorlunda och positivt - tror jag. Samtidigt är det lite av en besvikelse för mig, eftersom jag efter många års läsning har skapat förväntningar på hur en Christie-deckare 'ska' vara och nedtoningen av Poirot är inte helt lätt att leva med.... Slutet är dock typiskt med en liten twist som inte är helt förutsägbar.

Betyg: 3

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: