The Book Pond
1083 recensioner
4543908 besök
Skriv upp det, Lotta
pixel
Merri Vik
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 1979
ISBN: pixel 91-32-10834-6
Jag har några Lotta-böcker från förr, men vad jag minns höll jag dem inte som favoriter på den tiden (runt 9-10 år tror jag). Däremot tycker jag väldigt mycket om Lotta nu när jag läser Skriv upp det, Lotta i vuxen ålder. För det första är det ju lite skönt retro 50-/60-tal i den och kraftuttryck som "O jämmer" :) Och det är kul med en kvinnlig huvudperson som inte bara är lite slarvig och okoncentrerad utan också får lov att vara det utan någon moraliserande twist på slutet. I vanliga fall är det också alltid killar som får ta rollen som de "tokiga", medan tjejerna är de ordentliga betraktarna.

Lotta är snart femton år, så det är oundvikligt att boken till viss del handlar om antydan till svärmerier, i det här fallet i bryllingen Paul, men lika mycket handlar det om relationen med familjen, bästisen Giggi och skolan. På något sätt lyckas Lotta alltid röra till det och göra små klavertramp; med dagens ögon är de oerhört milda förstås, men det är ändå lite smålustigt och trivsamt att läsa.

På det stora hela är Lotta en livsglad, något lillgammal, tonåring med humor och frisk aptit på mackor, godis och kakor. Faktiskt nämns det inte med ett ord att hon inte borde äta den typen av mat pga risken för att gå upp i vikt och jag undrar om det ens skulle gå att låta en sån sak gå okommenterad idag, när ätstörningar och självdestruktiva beteenden verkar vara regel mer än undantag. Befriande är det i alla fall.

Skriv upp det, Lotta gav mersmak och jag har ju att välja mellan då Merri Vik hann skriva 47 böcker om denna charmiga virrpanna.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: