The Book Pond
1083 recensioner
4543991 besök
Bara du finns
pixel
Jenny Holmberg
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel Bar du finns
Bokförlag: pixel Massolit Förlag
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-91-86649-32-6
Anna har flyttat runt Sverige med sin son Benjamin, på flykt undan plågsamma minnen, och har slutligen landat i sin hemstad för en nystart. I hennes engelskaklass finns Nike, bråkstaken, och nästan genast uppstår ett särskilt band mellan dem, som utmanar gränsen mellan lärare - elev.

Olle är musiker, emigrerad till England, men där har hans karriär gått i stå. Han tampas med inre demoner och vill så gärna tro att hans fästmö, den genomgoda Emily, ska rädda honom. Innerst inne vet han dock att han måste tillbaka dit där allting började för att kunna få frid...

Med Bara du finns har Jenny Holmberg gjort en fin debut. Detta är en bok om trasiga människor som försöker göra sina liv hela igen och hitta kärleken. Holmberg räds inte de svåra ämnena, de om att förlora sitt barn, att aktivt skjuta bort sitt barn, att misshandla sina barn, att behålla ett oönskat barn... Det är starkt och det är bra. En intressant aspekt är att många av karaktärerna är aktivt troende, ovanligt att läsa om - åtminstone för mig - i vårt sekulariserade Sverige. Jag tycker det är intressant, särskilt i relation till frågor om förövare, förlåtelse och skuld.

Möjligen försöker Holmberg att hantera lite för många historier på en och samma gång med föräldrarnas äktenskapsproblem samt att hon låter Nikes äldre bror Daniel bli förälskad i Anna. Det blir lite vida svängar där. Jag kan också tycka att Anna framställs som lite väl naiv inför Nikes känslor, speciellt när hon låter honom flytta in hos sig.

Boken går lätt att läsa och det finns en bra dialog, vilket jag alltid värdesätter. Språket är vackert och svävande, till en början nästan irriterande vagt, men undan för undan lyfter Holmberg på slöjan och det undanglidande och antydda blir pusselbitar som faller på plats och det uppstår ett driv som gör att jag inte vill sluta läsa.

Slutet är svårt, jag måste dra mig undan från mitt sällskap medan jag låter tårarna strömma över de sista sidorna. Det är mycket som lämnas hängande i luften; jag vill ju tolka det som att det finns hopp och att det ordnar sig. För somliga blir det nog dock fortsatt hårt, såsom det riktiga livet är. En stark bok, som sagt, faktiskt en av de bättre svenska romaner jag läst på senare år och jag ser verkligen fram emot Jenny Holmbergs fortsatta författarskap.

Tack till Massolit Förlag för recensions-ex.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: