The Book Pond
1083 recensioner
4539966 besök
Generation Loss
pixel
Elizabeth Hand
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Constant Reader
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-91-982610-4-2
Inför CrimeTime Gotland 2016 läste jag Generation Loss, då jag visste att författaren Elizabeth Hand skulle dit, och jag ville förinläsa mig lite. Generation Loss hade precis kommit ut i fin översättning av Linda Skugge på Constant Reader förlag, så jag valde den.

Det är den första boken om hennes anti-hjältinna Cass Neary. Cass, som var en up-and-coming fotograf på punkscenen i 70-talets New York, men som sedan i stort sett strulade bort sitt liv med hjälp av droger och en allmänt dålig attityd.

När vi möter henne är hon 48 år. Hon håller sig flytande, men saknar helt illusioner. Helt oväntat får hon ett erbjudande om att intervjua den mytomspunna Aphrodite, en ikon inom fotografin, som dragit sig tillbaka till Maine sedan många år. Cass åker dit, mitt i bistra vintern, och inser snabbt att hon inte är välkommen. Men hon får kontakt med sonen och lyckas nästla sig in. På ytan är det lilla samhället en idyll, men Cass upptäcker snart att ett antal ungdomar försvunnit i flera år och snart är hon innästlad i något som hon inte vet hur hon ska ta sig ur.

På ett sätt gillar jag Generation Loss. Jag menar, vem älskar inte böcker om det karga Maine!? Vem älskar inte ett mysterium. Och normalt sett, vem älskar inte en rebell? Men Cass Neary, hon är mer än en rebell. Hon är gränslös. Hon dricker hårt, hon knarkar, hon är kleptoman, hon ljuger, hon är irrationell. Emellanåt glimtar det till av något allmänmänskligt och hon är passionerad med sitt fotograferande, men i det stora hela en trasig och oförutsägbar individ, som är sin egen värsta fiende. Jag förstår henne inte och hade vi träffats i verkligheten hade hon helt enkelt skrämt mig. Hon hade säkert föraktat mig. Generation Loss är en mörk och nästintill dystopisk vandring genom iskallt vintermörker, alkoholism och människors tvistade psyken. Jag är otroligt kluven till den, men någonstans sätter den sig för ett år senare har jag den fortfarande i färskt minne - och funderar till och med på att läsa nästa del i serien - vilket jag antar är ett gott betyg!

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: