The Book Pond
1083 recensioner
4543948 besök
Dash och Lilys utmaningsbok
pixel
David Levithan & Rachel Cohn
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Dash & Lily's book of dares
Bokförlag: pixel XPublishing
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-85763-18-4
Dash är en 17-åring som är ensam hemma över julen i New York. I sin favoritaffär, bokhandeln Strand, hittar han en röd anteckningsbok som innehåller ledtrådar för att finna ett antal böcker i affären. Texten avslutas med en uppmaning om att kontra med en ny utmaning och lämna boken i kassan. Spänd av förväntan är det precis det han gör. Så börjar historien om Dash, den officiella julhataren & Lily, som är den som planterat boken på Strand och som älskar julen över allt annat. Båda försöker få varandra att se sina sidor av saker vilket för dem ut på okända äventyr och gör dem allt nyfiknare på vem som finns på andra sidan pennan.

Dash & Lily är en ungdomsroman om julen, om att våga gå utanför sina invanda mönster och om kärlek. Det första jag kommer att tänka på är parallellen till Gunnel Lindes Vita Stenen där Fia och Hampus skickade en vit sten emellan sig, varje gång med en ny prövning som måste utföras av den andra. Dash & Lily är förstås mycket äldre och det här är långt mer intellektuell; det känns nästan som Woody Allen goes young adult. Tonen kan bli lite pretentiös ibland, som den lätt blir hos 17-åringar som försöker vara lite djupa, men den är också lite söt och charmig.

Mot slutet tycker jag att boken spårar ur lite märkligt och jag känner nog generellt att jag hade kanske uppskattat den lite mer om jag hade varit yngre, för en tonåring tror jag att den kan vara en riktig fullträff!

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: