The Book Pond
1083 recensioner
4544032 besök
Birds of a feather
pixel
Jacqueline Winspear
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Med lätta bevis
Bokförlag: pixel John Murray
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-7195-6624-X
Det här blir min första bekantskap med mästerdetektiven Maisie Dobbs, 20-talspingla med psykologiska insikter och ett sjätte sinne. I Birds of a feather får hon i uppdrag att söka efter den försvunna dottern till framgångsrik affärsman och finner inte bara dottern Charlotte utan också att tre av hennes forna väninnor blivit mördade. Det ser inte bättre ut än att Charlotte står på tur, såvida inte Maisie finner mördaren först!

Jag är mycket förtjust i att läsa om den här tiden i vår historia; plågsam och traumatiserande för många som förlorat sina nära under första världskriget, men 20-talet hade ändock inslag av glamour och kvinnlig frigörelse. Maisie är i högsta grad självständig med egen firma, sportbil och hon väljer själv vem hon vill gå ut med. Inte omöjligt att Jacqueline Winspear lagt ner en del tid på research för att måla kulisserna; boken känns åtminstone väldigt autentisk och tidstypisk. Plus för det!

Naturligtvis drar jag paralleller till Carola Dunns böcker om Daisy Dalrymple, den samtida journalisten som alltid blir indragen i olika mordgåtor (se t.ex. Death at Wentwater Court) De båda kvinnorna och böckerna är verkligen inte helt olika varandra och kan båda placeras i cozy crime-facket. I Maisie Dobbs finns dock den psykologiska vinklingen med som en karaktärisdrivande skillnad. Ibland kan jag tycka att den drivs lite väl till sin spets och får new age-vibbar, men överlag gillar jag verkligen fröken Dobbs och Birds of a feather, som är både stämningsfull, lite spännande och sorgsen.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: