The Book Pond
1083 recensioner
4543916 besök
The Hunger Games
pixel
Suzanne Collins
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Hungerspelen
Bokförlag: pixel Scholastic
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-1407-13207-5
Frågan är om Hungerspelen behöver någon närmare introduktion. I fin gammal tradition är jag två år (minst) efter alla andra och har precis läst ut den första delen i trilogin, faktiskt var det till och med en bokklubbsbok, så nedan följer lite bonustyckande.

Utifall att någon enda själ skulle vara ovetandes om en av 2010-talets största boksucéer så kommer här en kort recap: Hungerspelen är förlagd till en alternativ (framtida) värld, där rebelliska styrkor slagits ned av den centraliserade makten. Som åminnelse av detta anordnas varje år så kallade Hungerspel, där vart och ett av de rebellerande tolv distrikten måste skicka en ung kvinna och en ung man att tävla mot och döda varandra tills blott en segrare återstår, allt filmat och direktsänt som tv-"underhållning". Det 74:e året kliver Katniss fram och tar sin lillasysters plats för Distrikt 12. När spelen väl börjar är det endast strategi, tur och sponsorers väljvilja som styr deltagarnas chanser till överlevnad.

Hungerspelen klassas som YA (Young Adult), men man behöver knappast vara tweenie eller tonåring för att uppskatta denna hjältesaga. En uppfriskande skillnad mot hur det brukar vara, och tack för det Suzanne Collins, är att hjälten är en hjältinna med hela Oz-artilleriet: hjärta, hjärn, mod OCH list, som räddar prinsen i stället för det omvända.

Överhuvudtaget känns det som om Collins experimenterar en del med invanda begrepp. Denna moderna Flugornas Herre drar hela fenomenet mediala utslagstävlingar till en helt ny nivå. Utan att veta någonting om Collins motiv så tror jag att hon kanske velat se hur långt man kan driva Idol-konceptet - och inte minst hur man som läsare reagerar. Personligen reagerar jag nog ganska mänskligt: genom att heja på Katniss och det är lite läskigt hur snabbt jag kommer på mig själv med att avhumanisera de andra deltagarna.

En av våra bokklubbsdeltagare var inte lika välvilligt inställd utan tyckte att Collins profiterar på rått underhållningsvåld och hon tvivlade på att ungdomar förstår den eventuella kritiken mot mediaindustrin. Vi diskuterade en del kring vad de tar till sig för budskap, men jag tror inte det är svårare än så att man alltid älskar en underdog och en kärlekshistoria - och det är vad Hungerspelen är. En lite banal sådan, förutsägbar med enkelt språk, tyckte delar av bokklubben, men jag är mer positivt inställd. Även om målgruppen är den yngre publiken dröjde det inte länge förrän jag sträckläste boken (fast kanske inte blev fullt lika besatt som jag hört är vanligt på vissa håll.. ) och jag tycker det är en våldsam, men också fin och berörande historia.

Filmen är dessutom fantastiskt bra!

And may the odds ever be in your favour.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: