The Book Pond
1083 recensioner
4539903 besök
Brideshead revisited
pixel
Evelyn Waugh
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel En förlorad värld
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 0-14-118248-2
För tretton år sedan läste jag 'A handful of dust' av Evelyn Waugh, en roman som gjorde starkt intryck på mig för sin underbara elegans och humor. Sedan dess har jag avsett att läsa mer av Waugh, men det skulle alltså komma att dröja.

Jag valde 'Brideshead revisited', ett av hans mer kända verk med undertiteln 'The sacred and profane memories of captain Charles Ryder'. Den börjar under andra världskriget där nämnde kapten får i uppdrag att förflytta sina trupper till ett nytt läger, varvid han upptäcker att den utvalda platsen är slottet Brideshead, där han tillbringat mycket tid i yngre dagar.

Hans tankar börjar vandra tillbaka till studietiden vid Oxford, där han först träffade Sebastian Flyte, en utsvävande och charmerande rik ung man, vars familj äger godset. Charles och Sebastian blir snart goda vänner, något som nästan liknar en förälskelse, och en ljus tid följer av studentikosa upptåg och flödande alkohol. När Charles får träffa Sebastians familj för första gången på Brideshead förstår han snart att vännens sorglöshet är en fasad, att han har depressiva drag och ett mycket komplext förhållande till familjen, inte minst till sin mor som är en strängt troende katolik. Men han lär känna och tycka om the Marchmains och deras vägar ska komma att korsas under många år framöver, även sedan Sebastian utvecklat en sådan grav alkoholism att han försvunnit ut ur Charles liv.

Det tog tid att komma in i 'Brideshead Revisited'. Jag var inställd på en bok med slagfärdig, torr brittisk humor, men fann en långt allvarligare ton. När jag hade ställt om mig började jag i stället uppskatta den för den lite sorgsna nostalgi som genomsyrar kaptenens minnen från det bohemiska studentlivet i Oxford, den dåtida överklassens pråliga boningar, överdådiga middagar, excentriska beteende och inte minst kärleken till Julia, Sebastians syster.

Waugh är ganska subtil i sitt författande och är inte mycket för att lägga ut ledtrådar och ge explicita förklaringar; så på samma sätt som Sebastian hastigt försvinner ut ur handlingen, blir Charles lika plötsligt kär i Julia. Man har visserligen anat hans fascination för henne tidigare, men när det övergår i kärlek sker det med ett nästan telepatiskt samförstånd mellan dem båda och samma sak gäller när de skiljs åt. Men även om Waugh skriver lågmält undgår man inte att se passionen och smärtan i deras relation och de samvetskval hon brottas med för sina 'synder'.

Katolicismen, dygd och plikt är centrala teman i boken. Waugh var själv katolik, men det förvånar mig att han har gjort sin huvudperson till agnostiker, om inte ateist. Katolicismen i sig framställs inte alls i någon särskilt positiv dager, utan lägger en skuldbörda på både Sebastian och Julia, som nästan förgör dem. Samtidigt håller religionen på något vis dem samman och mot slutet kan man se tecken på att de har återvänt till eller accepterat sin tro.

'Brideshead' var en vacker läsupplevelse och den är faktiskt inte i avsaknad av humoristiska blinkningar som jag först trodde, men den är inte enkel och till min förtjusning kräver den nog att jag måste läsa om den...

Eller åtminstone se om den, för 1981 gjordes en miniserie av 'En förlorad värld' med Jeremy Irons och Anthony Andrews (Ivanhoe!) i huvudrollerna, som går att köpa via Amazon.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: