The Book Pond
1083 recensioner
4539982 besök
Fjärilseffekten
pixel
Karin Alvtegen
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Brombergs
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-85763-36-8
Det börjar med en tågolycka där flera människor dör; en bil kör av okänd anledning in i tåget, som spårar ur. Fem månader tidigare eskalerade händelserna som var för sig och tillsammans ledde fram till att allt detta tragiska inträffade, den så kallade fjärilseffekten. I dessa vindlingar finns Bodil 55, som precis fått en dödsdom och bestämt sig för att lämna sin man, här finns hennes dotter Viktoria, som är jurist, perfektionist och kroniskt singel samt Andreas, den framgångsrike arkitekten, som en dag råkar ut för ett rån och sedan aldrig mer blir sig lik.

För att vara en bok om rätt smärtsamma ämnen så är Fjärilseffekten förvånansvärt ""lättläst"". Alvtegen har ett väldigt bra hantverk; hon håller texten luftig, kapitlen korta och skapar trots det tunga ett driv att vilja läsa vidare. Ett genomgående tema är människors svårigheter att kommunicera med varandra; obearbetade problem lever kvar i åratal, till och med generationer och leder till sist fram till tågkatastrofen. Det finns mycket mörker och sorg här, men det är fint att det åtminstone delvis läker ihop i slutet.

Jag blir också nyfiken på att läsa mer av Alvtegen, t.ex. hennes S-serie med Skam (har ingenting med en viss norsk TV-serie att göra) och Skuld"

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: