The Book Pond
1083 recensioner
4539939 besök
Roseanna
pixel
Per Wahlöö Maj Sjöwall
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Excess
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-91-86953-41-6
Ett lik efter en ung kvinna fiskas upp ur sjön Boren och kriminalkommissarie Martin Beck kallas till platsen. Det tar inte lång tid att konstatera att hon tagits av daga genom kraftigt våld, men därefter går utredningen i stå. Man finner inga ledtrådar om vem hon är, vem mördaren är eller hur hon har hamnat i vattnet. Tiden går, men Beck kan inte släppa den unga kvinnan ur tankarna och lyckas genom ihärdigt sökande och nya infallsvinklar en dag identifiera henne. Mysteriet med Roseanna kan äntligen börja nystas upp.

Roseanna är den första delen i Sjöwall/Wahlöös berömda svit Roman om ett brott. Den kom ut 1965, men jag slås ändå av hur relativt modern den känns. Så klart att detaljerna är tidstypiska (det inns inga datorer, alla röker och maten verkar outhärdligt tråkig...), men fokuseringen på utredningen och en kommissarie som presenteras med ett personligt tilltal där inblickar ges i hans tankegångar och privatliv (ett tortigt sådant med mycket magont) känns igen från dagens deckare. Fast denna var först!

Sjöwall/Wahlöö har blivit kända för att de introducerade samhällskritik i kriminalgenrén men i Roseanna märks ännu inte mycket av detta utan det känns mer som en introduktion till karaktärerna. Tempot är ganska långsamt, men jag måste säga att jag ändå uppskattade Roseanna som en riktigt kvalitativ deckare åt det sakliga, hårdkokta hållet. Det kommer säkert bli fler nedslag i serien för mig. T.ex. Polis polis potatismos utspelas delvis i Malmö och det är alltid roligt med böcker med lokalfärg.

Jag läste Roseanna i Excess-format, en bok som är hälften så stor som en pocketpok och läses på bredden. Jag blev inte helt såld då pappret är så tunt att det klistrar fast på fingrarna och jag kom aldrig ifrån känslan att det kändes avigt att läsa på "fel" håll.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: