The Book Pond
1083 recensioner
4549397 besök
Life among the savages
pixel
Shirley Jackson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel Liv bland vildarna
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 0-14-026767-0
Shirley Jackson är en amerikansk författare, som mest verksam på 50-talet och kanske mest känd för skräckisen "The haunting of Hill House". Life among the savages är en självbiografisk krönika över en trebarnsfamiljs liv i Vermont. Boken börjar på ett fantastiskt charmigt sätt:

"Our house i old, and noisy, and full. When we moved into it we had two children and about five thousand books; I expect that when we finally overflow and move out again we will have perhaps twenty children and easily half a million books."

Jackson skriver vardagsnära med humoristisk ton om när hon och hennes man blev vräkta från sin lägenhet och köpte det halvt fallfärdiga Vermont-huset med grekiska pyloner, om barnen och deras påhitt och låtsaskompisar, om pannor och bilar som går sönder när man minst behöver det, om hushållssysslor och om konsten att klara sig med små medel.

Detta är en förnöjsam tidsresa in i 50-talet. Det är långt ifrån Mad Men's elegans utan här är i stället hemmafruarnas vardag i fokus (även om Shirley Jackson ar författare, var hon uppenbart huvudansvarig för hemmet och barnen) men jag roas lite av att läsa om hur Jackson beskriver matlagning på konserver, barnens upptåg och bridgekvällar. Humorn är kanske lite daterad; jag känner kanske inte att det är "a family and a small town so funny and unpredictable you'll wish it were your own." Men det är charmigt på ett gammaldags vis.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: