The Book Pond
1083 recensioner
4543919 besök
In the kingdom of men
pixel
Kim Barnes
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Windmill
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-0-099-55927-6
I In the kingdom of men av Kim Barnes får vi tillträde till en glamourös, Mad men-doftande värld i Saudiarabien, dit amerikanska män tagit med sina familjer för att jobba för oljebolaget Aramco.

Hit kommer Gin McPhee och hennes man Mason från den amerikanska, fattiga, mellanvästern och snabbt blir Gin introducerad till de västerländska lyxhustruarnas klubbar, cocktailpartyn, tennislektioner och shoppingrundor. Hon finner en vän i hemmafrun Ruthie, men utöver det är hon dödligt uttråkad och lider av den begränsade tillvaron.

Hon börjar försöka vidga sin sfär; knyta vänskapsband med den indiska hemhjälpen Yash och beduinen Abdullah, göra utflykter utan förkläde, ta kontakt med den italienska fotografen och charmören Carlo. Men allting har ett pris - och ibland är det mycket högt.

På kort tid nu har jag läst böcker som utspelar sig på 50- och 60-talet. Life among the savages av författaren Shirley Jackson är en kåseriliknande skildring av amerikanskt familjeliv 1952, i vilket hemmafrun hade en central roll, framställt på ett praktiskt och problemfritt sätt. I In the Kingdom of men är det tvärtom så att Gin mer och mer påtalar begränsningarna i att inte kunna arbeta eller röra sig fritt (extra påtagligt i Saudiarabien för en kvinna förstås). Större delen av boken handlar om hur hon försöker finna sig tillrätta i sin nya tillvaro; det är långsamt, men effektfullt berättat. Jag får en stark klaustrofobisk känsla av hur det kan upplevas att primärt vara en prydnad, att inte förstå eller kunna acceptera spelreglerna och ha alla dessa timmar att slå ihjäl på meningslösheter.

Överhuvudtaget är Kim Barnes skicklig i sina beskrivningar. Framför mig väver hon en påtaglig och färgstark bild av hettan, sanden, den mustiga maten, cocktaildrinkarna och en ung kvinnas utveckling. Jag kommer att tycka mycket om Gin och sympatisera med hennes tragiska förflutna, hennes förvirring i det nya landet, hennes strävan.

En sak jag inte kan förlika mig med är slutet; jag blir inte klok på det och googlar förtvivlat runt efter andras tolkningar när jag läst klart. Det känns mörkt, men det är samtidigt i linje med hela den underliggande tonen in In the kingdom. Mörkt, men mycket bra.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: