The Book Pond
1083 recensioner
4549570 besök
Jane Eyre
pixel
Charlotte Brontë
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Jane Eyre (svenska)
Bokförlag: pixel Signet Classic
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 91-27-02015-0
Jag har läst ut Jane Eyre på nytt, 15 år efter det att jag plöjde den på gymnasiet och det tog inte många sidor innan jag åter fängslades av berättelsen.

Jane Eyre är lite av en kvinnlig Oliver Twist till en början. Hon är föräldrarlös och växer upp hos sin elaka faster som skickar iväg henne till den illa skötta internatskolan Lowood. Efter några miserabla år på Lowood lyckas Jane få en tjänst som guvernant på godset Thornfield. Herren i huset heter Mr Rochester och är en hårdhudad ungkarl, men allteftersom Jane lär känna Rochester så börjar hon uppskatta hans närvaro och de intellektuella ordväxlingar de ägnar sig åt. Mot sin vilja blir hon också förälskad, trots att hon vet att hennes enkla bakgrund inte ger henne mycket till chanser. En dag händer dock det omöjliga och det verkar som om Jane ska stå brud mot alla odds, men Rochester bär på en mörk hemlighet som hotar att ödelägga deras liv totalt.

Det starkaste intrycket jag får av Jane Eyre är det som jag formulerade den förra gången jag läste boken:

'Jag upphörs inte att förvånas över systrarna Brontë, hur de mitt i det puritanska och viktorianska 1800-talets England alla tre skrev böcker om så självständiga kvinnor, vars främsta syfte i livet inte är att bli bortgifta. Visst söker de kärlek, men de vill också ha jämlikhet.'

Jane är upprorisk redan som barn och boken igenom står hon upp för sig själv och vet sitt eget värde: hon accepterar inte orättvisor, hon vill vara oberoende, hon säger vad hon tycker, hon tackar nej till ett giftemål med sin kusin för att hon inte älskar honom.

Allt detta måste ju ha varit något alldeles makalöst kontroversiellt på sin tid och jag får underhållande bilder i huvudet av hur korsettsnörda äldre damer sätter kaffet i vrångstrupen av sådana 'okvinnliga' fasoner. Men boken är inte bara ett ifrågasättande av dåtidens normer. Jane Eyre handlar också om oförätter och upprättelse, om ensamhet och att finna en familj, om vansinnigt vackra landskap, om dunkla hemligheter och inte minst om romantik.

Jag uppskattar alla delarna, förutom den romantiska som jag snarast finner lite gäspig. Det är på sina ställen sida upp och ner med ömhetsbetygelser, artiga fraser och suckande och jag kan väl erkänna att just de sidorna skummade jag lite fortare… Men överlag så är Jane Eyre faktiskt fortfarande en av de bästa klassiker man kan läsa.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: