The Book Pond
1083 recensioner
4543911 besök
Odödlig
pixel
S.J Bolton
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Like this, for ever
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-7499-109-3
Odödlig tar vid efter Livrädd, där kriminalkommissarie Lacey Flint nästan själv blev ett offer för den seriemördare hon jagade. Nu är hon tjänstledig och går i terapi för att bearbeta händelserna. Det går inget vidare. Hennes kollegor jobbar under tiden med grymma fall av barnmord som börjat inträffa med kusligt täta intervall i London. Oundvikligen blir förstås Lacey indragen mot sin vilja och ovanpå det utpekad som huvudmisstänkt av sin chef...

S.J. Bolton borgar för kvalitet vid det här laget och Odödlig är inget undantag. Bolton delar in historien i fyra delar; hon låter oss höra mördarens röst, vi får följa den traumatiserade 11-årige Barney som bor tvärsöver gatan till Lacey, Lacey själv när hon ger sig ut på oändliga träningsrundor för att tränga undan ångesten och så polisarbetet med de grymma morden. De fyra cirklarna börjar undan för undan flyta samman, men hur allt hänger ihop och vem som är att lita på ska man inte vara säker på förrän absolut sista sidan, om ens då.. Boken är så nagelbitande att jag fysiskt märker hur min andhämtning blir snabbare under sista tredjedelen och jag läser frenetiskt mig igenom en halv natt för att komma fram till slutet.

Det som är lite udda med denna delen är att Lacey närmast har en perifer roll, vilket kanske är naturligt då hon inte är aktiv som polis. I stället flyttas fokus mer till kollegorna Dana Tulloch och Mark Joesbury och man får mer inblickar i deras privatliv. Det funkar väl, men jag saknar Lacey på fältet. Det framgår än mer här hur psykiskt instabil hon är och en relation med Joesbury känns alltmer avlägsen, men hoppas, det gör jag ju. Hursomhelst, full pott till Odödlig!

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: