The Book Pond
1083 recensioner
4549545 besök
Mad about the boy
pixel
Helen Fielding
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Jonathan Cape
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-0-224-09810-6
En av de böcker jag såg mest fram emot i år var utgivningen av en ny Bridget Jones och i slutet av november köpte jag mitt alldeles sprillans egna ex på Pocket Shop, Arlanda. Bara omslaget fick mig att vilja börja läsa på en gång - vilket jag också gjorde.

So Bridget is back. Och Bridget Jones har blivit 51 år gammal och, det är lika bra att säga det på en gång - SPOILER ALERT - änka. Ja, det är sant, Mark Darcy är död (gasp), sprängd i luften av en mina och efterlämnade är närmast sörjande hustrun Bridget och två barn. Vi möter Bridget fyra år efter händelsen; en småbarnsmor som sköter hushåll och barn (eller ja, efter förmåga då hon är ensam förälder, precis lika vimsig som vanligt, retar gallfeber på klassföräldern Nicolette - Nicorette även kallad - och gör bort sig upprepade gånger för gymnastikläraren Mr Wallaker) men som fortfarande inte riktigt kunnat ta sig ur sorgen.

Med hjälp av sina trogna vänner så börjar hon dock komma på fötter, skriver på ett filmmanus som blir antaget av ett produktionsbolag och hon känner att det kanske är dags att börja data igen. Men Bridget 51 är inte ett dugg mindre viktfixerad, nojig eller sen att bryta mot alla sina datingregler än vad singeln Bridget 30+ var.

Jag är så glad att Helen Fielding återupplivade Bridget Jones igen. Efter den inledande chocken på grund av Mark Darcys frånfälle så gottar jag ner mig i hur Bridget tar sig an 2010-talets sociala medier och datingarenor. Här finns utrymme för igenkänning med t.ex. dagboksanteckningarna av antalet uppätna förpackningar riven ost, urdruckna glas vin (en hel del..), dagsnotering på vikten, antal gånger hon kollat mobilen. Hon är oavsiktligt rolig när hamnar i diverse pinsamma situationer och är avsiktligt rolig och slagfärdig as ever - nuförtiden i sms och twitterkonversationer - och dessutom finns Daniel Cleaver med på ett hörn, föga förvånande som diagnosticerad sexmissbrukare.

Men det känns ändå som Bridget trots allt har blivit lite vuxnare - och sexuell. För är det något som skiljer mot tidigare så är det att vi definitivt får följa med ändå in under lakanen, vilket Fielding klarar av riktigt bra, och jag tycker verkligen om att hon låter Bridget skaffa sig en ung älskare som avgudar henne. Vidare så har hon också blivit sorgsnare; partierna då hon saknar Mark och är utsatt i sin ensamhet är inte svåra att bli berörd av.

Ska jag nämna någonting jag inte var så förtjust i så var det turerna med manuskriptet som blev för röriga och långdragna, men annars tycker jag att Bridget klarat 50-årsstrecket med den äran. Lika fumlig och mänsklig som vanligt, men alltid med ett gott hjärta i jakten på kärlek och jag önskar att det fanns mer chick it därute som fick mig att skratta och gråta på samma sätt.

Nedan följer Bridgets guide till How to not do dating. Bridget vore ju inte Bridget om hon lyckades så värst bra med att bli någon "calm smiling goddess of light" eller hålla någon enda av de andra reglerna. Men vem har klarat det...

Do not text when drunk
Always be classy, never be crazy
Be on time
Use authentic communication
Do not go to the wrong place
Do not confuse him
Do not obsess or fantasize
Do not obsess or fantasize when driving
Respond to what is actually happening, no what you wish was happening
On the first date - just go along with what he suggests
Be sure he makes you feel happy
Try to retain some vestige of objectivity
When he comes we welcome, when he goes we let him go
Do not get stoned or pissed out of brain
Be calm smiling goddess of light
Do not allow him to disrupt your life or equilibrium
Don't prearrange first-time sex
Do not try to have sex before you're ready
Do not keep disappearing into the toilet for ages or he will think you have a drug or digestive problem
Don't create pressure
Don't express your vulnerabilities, wait till they know you well enough to understand
Don't make him feel caged
Create beautiful memories
Do not text at odd times of day or night in manner of stalker
Do not text when drunk

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: