The Book Pond
1083 recensioner
4539968 besök
Miss Peregrine's home for peculiar children
pixel
Ransom Riggs
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Bokförlag: pixel Quirk Books
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-59474-476-1
Det första jag möts av är framsidan förstås, den svartvita, snygga med känsla av sent 1800-/tidigt 1900-tal. Vid en snabb anblick ser det ut som en vanlig flicka mitt i bilden, men sedan ser man, hon svävar en bit över marken…

Det andra som slår mig är doften av (den inbundna) boken. Det luktar modellera och jag förflyttas genast till barndom och en nyöppnad ask med strängar av lera i flera färger. Märkligt.

När jag förstod att Miss Peregrine's home skulle bli film skyndade jag mig att läsa ut den. Jag ville inte ha några spoilers eller filmbilder i huvudet; jag ville inte veta vad som väntade. Det börjar som en historia om en uttråkad tonåring, vilket är i högsta grad normalt, men när hans farfar mördas och Jacob vid mordplatsen ser en slags varelse med tentakler hängande ut ur munnen förstod jag att detta kanske skulle gå utanför verklighetsramarna en smula. Därefter far Jacob tillsammans med sin pappa till Wales för att söka upp det barnhem där hans farfar växte upp, kanske finns det någon överlevande kvar, men det visar sig ha bombats under andra världskriget. Eller? Utan att han vet hur det går till trillar Jacob plötsligt in i 1943, i en tidsloop där barnhemmet är intakt och befolkat med barn med de märkligaste förmågor, peculiars. Och vilken besynnerlig resa det blir.

Miss Peregrine's home är en bok som inte liknar någon annan. Dels är det den märkliga historien i sig, men också hur denna förstärks med de svartvita fotografier som finns i boken av människor med besynnerliga utseenden eller förmågor. Fotona lägger till en extra dimension, gör det hela mer autentiskt. Samtidigt är detta en mycket klassisk berättelse med teman som utanförskap och människors rädsla för det okända, kärlek med förhinder, ibland ett gigantiskt sådant och kampen mot det onda. Omständigheterna gör den stundtals mycket sorglig; att stanna tiden och leva i nuet får en helt annan innebörd här som inte är av det positiva slaget. Men framförallt är det en saga full av fantasi, skräck och upptäckarglädje

Jag såg filmen senare och även om den är ett visuellt härligt spektakel av Tim Burton goes Guillermo del Toro så skiljer den sig till stora delar, framförallt i slutet och inte till det bättre, tycker jag personligen.

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: