The Book Pond
1083 recensioner
4539918 besök
Alltid du
pixel
Pernilla Alm
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Pocketförlaget
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-87319-04-4
Det var flera månader sedan jag läste ut Alltid Du. Min backlogg på orecenserade böcker bara växer, men det är bara att bita ihop och försöka beta av dem systematiskt. Jag kom in i en period när jag ville läsa mer svenska författarinnor, t.ex. Anna Fredriksson, Lisa Bjärbo (inte kommit dit än), Josefine Lindén och Pernilla Alm.

Alltid Du är hennes debutroman och handlar om Caroline som lever ett klassiskt medelklassliv: gift, småbarnsmamma, villaägare. Av en slump springer hon på sin första kärlek, Adam, en dag och innan hon vet ordet av har hon blivit erbjuden ett jobb på Adams firma. Hon är förtjust och förskräckt på samma gång. För trots att det gått så många år, trots att de båda är gifta och har barn på varsitt håll, så märker Caroline att det finns någonting kvar hos henne som väcks i närheten av Adam och snart blir hon också varse att det är ömsesidigt.

Alltid Du handlar om otrohet och dess konsekvenser, om känslor som inte går att styra, om val vi gör och val vi inte gör. Jag kan tänka mig att boken väcker många känslor beroende på vilka ingångsvärden och erfarenheter man har. I Carolines fall är det kanske på ytan obegripligt att hon tar steget, men Pernilla Alm ger små ledtrådar att äktenskapet kärvar rätt rejält och lägg därtill slumrande, passionerade känslor för Adam, som får fritt utlopp. Det går att argumentera att det inte är ett skäl att hoppa över skaklarna, men personligen tror jag det är vanligt och mänskligt om än inte betraktat som moraliskt rätt i vårt samhälle. Saker och ting är inte alltid svart eller vitt och det finns fler än ett läge (mer eller mindre allvarligt) där vi inte låter förnuftet styra med efterföljande kval, och det illustrerar Alm tydligt.

Det går fort att läsa Alltid Du; jag vill inte sluta och surar när tåget kommer fram till Helsingborg på morgnarna så jag måste lägga ner boken. Jag är inte överförtjust i Caroline som person (har inget att göra med hennes handlingar), men jag måste få veta hur ska det gå för henne. Jag funderar på om slutet är menat som någon slags moralisk sensmoral från Pernilla Alm eller som en uppmaning att följa sitt hjärta och här går det nog att tolka fritt. Bra relationsromandebut är väl ett sammanfattande omdöme.

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: