The Book Pond
1083 recensioner
4549379 besök
If you could see me now
pixel
Cecelia Ahern
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel Om du bara kunde se mig
Bokförlag: pixel Harper Collins Publishers
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-00-719889-4
Inom chick lit finns en subgenre som kanske kan kallas magic chick lit; alltså romantiska historier med övernaturliga inslag. I If you could see me now är de magiska momenten representerade av änglar. Tydligen ser de ut precis som vem som helst, t.ex. som en cirka 27-årig grabb med hoodie och converse som heter Ivan.

Men vem som helst kan inte se dem. Änglarna besöker människor i behov av särskilt stöd, i Ivans fall oftast barn. Det är så han träffar Luke, som blir hans nya lekkamrat. Lukes riktiga mamma är oberäknelig, alkoholist och saknar impulskontroll, så pojken bor i stället hos sin extremt beräkneliga moster Elisabeth. Som kompensation för sin syster har Elisabeth blivit den ansvarstagande, som sorterar allt i räta rader och inte har ett dammkorn inomhus. Hon har inte följt en enda impuls i hela sitt liv och även om hon tar hand om Luke, så är hon inte mycket för att leka och visa öppen tillgivenhet. Ivan älskar att stoja och hitta på bus och Lukes värld förändras, men inte bara hans då det en dag visar sig att Elisabeth också ser saker som andra människor inte gör.

Nä, den här boken didn't do it for me. Primärt för att den var "för söt". När jag plockar upp den här typen av böcker är det oftast för att jag har ett behov av att fly in i något romantiskt, men romantiken uteblir till stor del här. Det utvecklas en relation mellan Ivan och Elisabeth, men den är så oskyldig att den är nästintill platonisk - och kanske lika bra det, då Ivan är som ett stort barn, så det blir lite konstigt med en kärlekshistoria överhuvudtaget.

Bokens fokus ligger mer på Elisabeths inre utveckling som människa, men jag måste säga att även den är lite vag. Ja, hon lär sig släppa loss lite genom att måla ett rum med andra färger än grått och vitt, men vad mer? Den magiska biten, att Ivan är en ängel, stör mig märkligt nog mindre, efter ett tag så tänker jag inte så mycket på den här dimensionen. Jaha, nu har Ivan och hans fellow ängel-kollegor möte, helt normalt, ja.

Annorlunda upplägg, både lite smårcharmig och sorglig, men ett nja från mitt håll.

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: