The Book Pond
1083 recensioner
4540084 besök
Främlingar på ett tåg
pixel
Patricia Highsmith
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Strangers on a train
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-86021-83-2
Förlaget Modernista gav 2015 ut klassikern Främlingar på ett tåg av Patricia Highsmith. Klingar namnet inte bekant så kanske det kan vara upplysande att det är samma författare som skrev böckerna om pyskopaten Tom Ripley (Mr Ripley), sedermera Hollywoodfilmad med Matt Damon och John Malkovich. Främlingar på ett tåg blev också filmad av ingen mindre än Alfred Hitchcock själv 1951, och är tydligen på gång nu igen med Gillian Flynn som manusförfattare och David Fincher som regissör!

Boken kom ut 1950 och handlar om hur arkitekten Guy Haines är på ett tåg mot Miami för att försöka förhandla igenom en skilsmässa med sin otrogna fru Miriam, som dock hittills visat sig ovillig att gå med på en sådan. På tåget möter han ensamresenären Bruno, som tyr sig till honom på ett plåsterliknande sätt.

Det dröjer inte länge förrän Bruno har tömt ur sig sin livshistoria om en förhatlig fader och förstått Guys predikament. Han föreslår att lösningen på de bådas problem är att de mördar varandras plågoandar. Bruno menar att det är det perfekta mordet: ingen kan koppla dådet till den andra och de skulle ha perfekta alibin. Guy blir olustig till mods och går ingalunda in i en mordpakt med Bruno, som dock tar saken i egna händer och tar livet av Miriam. Sen kommer han efter Guy för att kräva in "gentjänsten".

Så, som sagt, ingen tvekan om att detta är en inflytelserik klassiker och lovorden haglar över Highsmiths "study of psychological torture" och "sinister tale". Att det är en ondsint historia om psykologisk tortyr kan jag hålla med om. Jag får olustkänslor redan när Bruno tränger sig på Guy på tåget på det där klistriga viset och inte låter honom vara ifred och med händelserna som följer dröjer det inte länge förrän man förstår att Bruno är en kallsinnig psykopat. Han är sjukt obehaglig som person, och hans ofördelaktiga yttre förstärker den bilden.

Den tidigt etablerade obehagsklumpen i magen växer bara allteftersom boken fortlöper och jag måste säga att klassiker eller inte så har jag svårt för den här typen av nedåtgående spiraler. Jag vet att jag är en udda fågel såväl bland läsare som kritiker, men boken gör mig så illa berörd att jag inte förmår uppskatta den särskilt. Och när jag tänker efter var det likadant när jag såg The talented Mr Ripley; jag mådde mest bara dåligt av den.

Främlingar på ett tåg kan absolut läsas för sin klassikerstatus och har man inte samma problem som jag kanske den också går hem, men personligen blir det inga lovord från mig. Jag kan väl som avslutning säga att jag heller inte är ett dugg förvånad att Gillian Flynn har tagit sig an manuset här; det här med happily-ever-after-slut har väl aldrig riktigt varit hennes grej ändå..

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: