The Book Pond
1083 recensioner
4542469 besök
Vassa föremål
pixel
Gillian Flynn
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Sharp objects
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2014
ISBN: pixel 978-91-7499-572-5
Journalisten Camille återvänder till sin hemstad Wind Gap efter många år i Chicago. Hon ska följa upp en pågående mordutredning, där två unga flickor bragts om livet. Hon flyttar in hos sin mamma, som hon har en minst sagt komplicerad och dålig relation till.

Camille gör egna efterforskningar och försöker etablera en kontakt med Kansas-polisen som kallats in speciellt för fallet, men märkt av det förflutna och sin systers död flera år tidigare, dras hon snabbt ner i ett eskalerande missbruk som hotar ödelägga både hennes karriär och henne själv.

Vassa föremål är Gillian Flynns första roman, den skulle komma att följas av den omtalade Gone Girl och Dark Places. Jag har läst dem alla tre och ser att ett återkommande mönster är Flynns förkärlek för kvinnliga, dysfunktionella huvudpersoner.

Något annat som upprepar sig är fonden av ett stagnerande samhällen, präglade av recession och arbetslöshet och i det här fallet kritik mot det storskaliga, genmodifierade jordbruket, som får förödande konsekvenser för människor och djur. Flynn kan verkligen inte anklagas för att väja för det skitiga och mindre smickrande, hon har sin egen originalitet och röst och jag förstår att hon har blivit stor.

Jag kan inte säga att Vassa Föremål inte är läsvärd eller spännande, men för mig är den alldeles för feelbad för att jag helhjärtat ska kunna ta den till mitt hjärta.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: