The Book Pond
1083 recensioner
4549382 besök
Orange is the new black
pixel
Piper Kerman
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2014
ISBN: pixel 978-91-1306645-5
För ett par-tre år sedan blev Orange is the new black en stor Netflix-succé. Based on a true story faktiskt där jag läst boken men inte sett TV-serien.. Piper Kerman är författaren, en New York-bo, som i unga år inledde ett förhållande med en kvinna som var insyltad i narkotikasmuggling. Piper gjorde misstaget att vid ett tillfälle agera kurir, vilket gick bra, hon åkte inte fast - då...

Men polisen kom nätverket på spåren, någon angav Kerman, och när rättegångar med mera var över knackade det tio år senare på Pipers dörr där polisen stod med en arresteringsorder. Vid det laget bodde hon ihop med en man, hade ett respektabelt jobb och hade lagt sina ungdomsmisstag bakom sig, tills rättvisan hann ikapp och hon blev dömd till att avtjäna ett 15 månaders långt straff i statligt fängelse. När fängelsegrindarna stängdes bakom henne och hon bytt om till sina oranga uniform började en tid som hon aldrig kunnat föreställa sig.

Piper Kermans vistelse i fängelset handlar om att förlora kontrollen över sitt liv. Att inte få bestämma vad man ska ha på sig, när man ska sova eller vem man ska dela sovrum/cell med, vad man ska äta, när man ska ringa hem. Mycket få beslut är upp till individen själv.

Och här finns exempel på pennalism, outtalade regler och hårdföra fängeslevakter såsom vi är vana vid att se dem från Hollywoodfilmer på temat. Men det handlar också om sätt anpassa sig och göra det bästa av situationen i den här speciella miljön och här framträder fantastiska överlevnadsmekanismer och vänskap över alla tänkbara gränser.

Efter att ha en fot på insidan berättar Kermann också om det destruktiva och nedbrytande i att kvinnorna inte har någon stabil plan (bostad/arbete/utbildning) inför livet som väntar dem efter strafftiden. Mycket är upp till dem själva att lösa och i många fall trillar kvinnorna tillbaka i dåligt sällskap. Hon skriver:

Den läsa som vårt fängelsesystem lär sina invånare är hur man överlever som fånge, inte som medborgare - och det är inte en särskilt konstruktiv kunskap vare sig för oss eller för det samhälle som vi återvänder till.

Den dramatiska bakgrunden till trots så är det här en bok som mestadels handlar om små händelser och vardag i fängelset, om relationerna kvinnorna emellan (de icke-sexuella, för den som undrar), vad som händer i en människa när man är inlåst 24 timmar om dygnet.

Kerman har skrivit en rak och osentimental berättelse, som får en att verkligen både förstå hur inskränkande och jobbigt det är att vara inburad, men också hur anpassningsbar människan är och att det lönar sig att vara en sjysst människa - även innanför murarna. Men jag vet inte, trots att förutsättningarna finns där så griper inte boken tag i mig som den "borde". Jag saknade något av en röd tråd - förutom den linjära som finns där från det att straffet börjar tills det slutar - och jag fann den ärligt talat lite ointressant emellanåt. Kanske är det bara jag.. TV-serien har ju blivit hyllad minst sagt, så kanske ska ge den en chans.

A-Lo, 2015
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: