The Book Pond
1083 recensioner
4542447 besök
Snöleoparden
pixel
Mikael Köhler Larsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Litet Förlag
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-87548-53-6
På semestrarna gillar jag att läsa deckare (duh), men extra roligt är det att läsa deckare som utspelar sig i landet jag befinner mig i. Under förra årets Italienresa plöjde jag en av Donna Leons Brunetti-böcker och det här året föll valet på Snöleoparden (Mikael Köhler Larsson) som till stora delar utspelar sig på Rivieran, primärt Cannes.

En lyxjakt sprängs i luften bara några dagar innan Cannes filmfestival ska dra igång och i explosionen dör en av de största amerikanska filmproducenterna. Den problemfyllda kommissarien Jaques Bellion leder utredningen som snart kommer att handla om terroristhot mot filmgalan. Spåren leder till en agent med väl dold identitet som går under täcknamnet Snöleoparden, och han har sina särskilda skäl till dådet.

Min erfarenhet är att agentthrillers kan vara lite svårtillgängliga (referens John le Carré), men Snöleoparden har korta, kärnfulla kapitel med högt tempo som snabbt driver läsandet framåt. Jag gillar att läsa om Rivieran, som jag känner till efter flera semestrar där, och det är intressant och vågat att en svensk deckarförfattare väljer en så pass internationell spelplan.

Jag får nästan omedelbart associationer till filmen Taxi; stilen är lite densamma - och faktum är att den till och med omnämns. Fast det är mindre käftande och färre biljakter... Författaren växlar hela tiden berättarröst mellan Bellion, Snöleoparden, journalisten Oumale och försöker ge dem mer djup genom att glänta på dörren till deras förflutna. Det är ändå en bok i genren lättsmält och den stora behållningen för mig var de franska miljöerna.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: