The Book Pond
1083 recensioner
4475847 besök
Being there
pixel
Jerzy Kosinski
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Välkommen mr Chance
Bokförlag: pixel Black Swan
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 0-552-99037-X
Chance är trädgårdsmästare. Det är det han kan och det är det han trivs med. Men en dag dör hans arbetsgivare och han kan inte stanna kvar i det hus som har varit hans hem och hela värld. Så börjar en historia som av en slump tar honom hela vägen till vita huset.

Det här är en Forrest Gump-historia kan man säga, fast den skrevs förstås långt innan Gump kom till. Men temat, med den enkla mannen som ändå lyckas säga så kloka saker är detsamma. Det blir förstås väldigt komiskt när Chance spottar ur sig råd om trädgårdsskötsel och folk tror att han pratar i intelligenta metaforer om att plantera och skörda frukterna av sitt arbete eller vad det nu månde vara som passar deras syften.

Att Chance 'kommer undan' med det, beror på att han inte ställer upp på de sociala koder som finns i samhället, utan verkligen betraktas som en stor tänkare, samt att människor någonstans vill låta sig luras. Det här är en söt och rolig saga, som man snabbt kan ta till sig. På 80-talet gjordes även en film med Shirley MacLaine och Peter Sellers.

A-Lo, 1993
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: