The Book Pond
1083 recensioner
4549546 besök
This charming man
pixel
Marian Keyes
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-0-718-14912-3
I många år var hon okrönt chicklit-drottning, idag är de åtskilliga som intagit marknaden och är älskade av publiken och det har väl varit så att jag inte läst Marian Keyes på ganska länge nu. This charming man kom dock i min väg i somras och jag känner att jag läste den precis vid rätt tidpunkt i mitt liv. I centrum står den hyllade politikern Paddy de Courcy. Han är på väg att gifta sig, men det får hans älskarinna, stylisten Lola Daly reda på via pressen och hon får ett fullkomligt sammanbrott. Oförmögen att jobba isolerar hon sig på andra sidan Irland. Ett tag är hon ständigt eftersökt av journalisten Gracie, som påstår sig känna Paddy, vilket är sant. Och någon som verkligen varit involverad i Paddy är Gracies syster Marnie, en gift tvåbarnsmor med ett toppjobb på en mäklarfirma. Eller hon hade tills hon fick sparken på grund av sitt alkoholmissbruk. Dessa tre kvinnors liv vävs samman av omständigheter som alla bottnar i de Courcy och i slutändan har de alla gjort en resa som förändrar deras liv.

För att skilja karaktärerna åt använder Keyes olika typsnitt och stil. I Lolas fall pratar hon avhugget "Rang everyone. Including him. Lost count of number of times. But many. Can be certain of that." och aldrig med fullständig meningsbyggnad; "Am riddled with work".I början stör det mig iofs sjukt mycket att läsa hela kapitel i comic sans-typsnitt, jag vänjer mig nog inte riktigt, men blir mindre irriterad efter ett tag. Stilbrotten fungerar ändå bra för att etablera kvinnornas olika stilar.

Det är paketerat som en chick lit, men Keyes behandlar tunga ämnen mellan pärmarna: alkoholism, medberoende, kvinnomisshandel, depression, brist på självrespekt, utanförskap. Stundtals är det mycket mörkt. Men hon är bra på att balansera, Keyes, för att inte helt glida ner i helvetesgapet. Det känns att Loly Daly är den karaktär som har funktionen att skapa lättsammare partier, men även om uttrycket i dem ligger närmre den vimsiga glättighet som normalt präglar genren, så finns här tragedier så det räcker. Defintivt ingen lättsmält karamell.

Jag undrar också om inte Keyes är lite mer frispråkig än jag minns henne. Sex antyds inte bara utan är explicit och jag undrar hur det katolska Irland hanterar en sådan här bok där sex före äktenskapet (aborter och transvestiter) varken hymlas med eller fördöms?

This charming man är defintivt för långdragen, har omotiverade partier och borde kapats, men jag tycker om den ändå. Den ger hopp om att fastän man betett sig dumt, etablerat mönster som kanske pågått i flera år, så går de att bryta. Det går att förändra sig. Det finns andra vägar. Det gillar jag. Det och att kvinnomisshandlaren får så han tiger.

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: