The Book Pond
1083 recensioner
4540015 besök
Stängd kista
pixel
Sophie Hannah
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Closed casket
Bokförlag: pixel Bookmark Förlag
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-91-88171-89-4
Trots blandad kritik efter Monogrammorden fick Sophie Hannah fortsatt förtroende att hålla Agatha Christies återuppståndne mästerdetektiv Hercule Poirot vid liv, haha.

I Stängd Kista har Poirot och hans vapendragare Catchpool blivit inbjudna till ett gods på Irland där det bor en berömd barnbokförfattarinna. Vid middagen tillkännager författarinnan det kontroversiella beslutet att hon skrivit om sitt testamente och inte kommer att lämna någonting till sina barn utan till sin närmaste sekreterare, Joseph. Saken är emellertid den att Joseph är dödssjuk i en njursjukdom och bara har några veckor kvar att leva. Tumult utbryter där varken de förorättade barnen eller den chockade Joseph förstår Athies beslut och det väcker ont blod. Innan kvällen är över så är den nya arvtagaren död, kallblodigt mördad. Lyckligtvis är Poirot och Catchpool på plats för att börja utreda det intrikata fallet.

Jag måste säga att det känns som om Hannah har tagit till sig en del av de kritiska omdömen som fälldes om Monogrammorden. Tex att den var lite spretig med flera "omtag" i slutet och att Poirot var ocharmig och nästintill otrevlig mot Catchpool. Stängd kista är mycket tätare, utspelar sig på en och samma plats, relationen mellan Catchpool och Poirot är mer gemytlig, där Catchpool tillåts få en eller två poänger och framförallt behöver Poirot bara hålla ett enda klassiskt anförande i slutet om vem mördaren är. Titeln är en del av mordgåtan och lite långsökt, kan jag tycka, och trots att mordet klaras upp (knappast en spoiler..) får läsaren ändå leva med att ett mysterium förblir ouppklarat, men Stängd Kista är ändå mer i Christies anda, en "mysmordsdeckare" som jag absolut läste med nöje.

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: