The Book Pond
1083 recensioner
4549424 besök
Solo
pixel
Jill Mansell
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Headline Review
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-7472-6745-4
Jag läste Open House av Jill Mansell för ett par år sedan. Den handlar om en rik man med titel som träffar en kvinna av folket i samband med att hon gör om hans gods till ett hotell. Mot alla odds blir de - spoiler alert not so much - kära.

Efter den boken uppstår ett mönster när jag inser att Solo handlar om hur två bröder gjort om ett anrikt gods till ett hotell. De är i stort sett svin som ligger runt en hel massa, men den ena drabbas till slut av kärleken till en kvinna av folket. Hon - Tessa - vill dock inte ha honom även sedan hon blivit gravid med hans barn (åtminstone inte ytligt sett), vilket är lite uppfriskande. Resten av boken handlar om hur han försöker visa att han kan förändras och vinna tillbaka henne.

Jag tror att Mansell försöker slänga in ett feministiskt alibi här i form av självständig kvinna; dels den franska skådespelerskan, som tar vad hon vill ha på samma sätt som de båda hotellbröderna samt konstnären Tessa, som så ihärdigt insisterar på att leva sitt eget liv och uppfostra sitt eget barn. Hon ser igenom casanovan Ross och vill inte ha med honom att göra, säger hon. Men i hemlighet är hon förstås förälskad. Det hade kunnat funka för mig om det inte vore för den allmänt daterade kvinnosynen i den här boken.

I stort sett sammanfattas den så här: Tessa har integritet, är begåvad och väldigt snygg, för hon är smal! Hennes bästa väninna Holly är flamsig, har dålig klädsmak och har nog förvisso sina goda sidor, men hon är inte lika snygg, för hon är mullig! Det görs stor affär av att Tessa går upp i vikt när hon är gravid, men självklart rinner kilona av henne så fort barnet kommit ut. För det är ju det som är viktigast.

Nä, Open House hade jag behållning av, men Solo kändes inte så fräsch i sitt upplägg. Kanske att det har att göra med att den faktiskt gavs ut 1997 förstås gången. Jag vill gärna tro att vi kommit lite längre sedan dess, men jag är inte helt säker...

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: