The Book Pond
1083 recensioner
4540022 besök
Kvinnan på tåget
pixel
Paula Hawkins
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The girl on the train
Bokförlag: pixel Massolit Förlag
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-7691-009-2
Rachel åker pendeltåg in till London från en förort varje morgon och sedan hem igen på eftermiddagen. Hon dricker alltid på vägen hem. Under resan noterar hon särskilt några av radhusen hon passerar, ibland ser hon ett av paren som bor där, som hon hittar på historier om. En dag framkommer det att kvinnan hon ser har försvunnit.

Och Rachel inser att hon någonstans har en upplysning kopplat till försvinnandet, men ingen tror henne när hon försöker berätta. Hon räknas inte som ett tillförlitligt vittne, när det hon försöker säga ligger djupt begravd i hennes minnesbank efter en fylleblackout och det är bara starten på den avgrund som öppnar sig.

Det här är en bok där obehaget smyger sig på gradvis. Efter ett tag förstår man att allt inte står rätt till och det är skickligt att hålla läsaren i ovisshet om vad som är förvrängt och inte.

Hawkins skriver på ett äkta sätt om alkoholmissbruk; om spyor och ångest och den totala förnedringen. Allteftersom historien nystas upp så slår det mig: det är så lite som krävs för att vi en dag ska tippa över kanten. Det är så lätt och det går så fort från att en dag vara "en respektabel människa" till att nästa vara en utstött. Det som också slår mig när Rachel sitter och tittar ut genom tågfönstret och ser människornas liv i husen som passerar förbi: hur perfekt det än ser ut att vara, vi vet ingenting om hur människor har det. Och det gäller självklart också våra digitala fönster mot de sociala medierna.

Kvinnan på tåget var en störande, men mycket spännande bok, angelägen. Slutet såg jag inte komma och det var genialiskt!

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: