The Book Pond
1083 recensioner
4544082 besök
Vinterfolket
pixel
Jennifer McMahon
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The winter people
Bokförlag: pixel Bazar Förlag
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-91-7028-437-3
Det är vinter i Vermont, riktig vinter med meterhöga snödrivor och stormar. Och mitt i kallaste januari försvinner Alice, mamma till den tonåriga Ruthie och hennes yngre syster Fawn.

Isolerade och i jakt på ledtrådar efter var mamman kan befinna sig hittar flickorna en dagbok skriven av Sara Harrison, som bodde i deras hus hundra år tidigare. I dagboken finner de anteckningar om den tragiska händelsen när Sarahs enda dotter Gertie trillade ner i en brunn och dog. Sarahs sorg efteråt är outhärdlig, men förbyts i något annat, en hoppfullhet, när hon börjar prata om att hon vet ett sätt att få kontakt med Gertie igen.

När det plötsligt bankar på dörren til huset och Ruthie släpper in besökaren förstår hon alltför sent att dagboken kan ha en koppling till hennes egen mammas försvinnande.

Vinterfolket är en stark och stämningsfull roman. Jag gråter floder på bussen när jag läser om hur Gertie dog i brunnen. Jag lider med Sara. Jag känner ut i fingerspetsarna hur kallt och rått det är i Vermont. Det är rätt jobbigt att läsa den här boken, speciellt om man har barn, kan jag tänka mig. De två nutida tjejernas situation med en försvunnen mor är inte heller munter, men här finns det ett mysterium och ett hopp, som hjälper läsningen. Så jag fortsätter.

Ungefär halvvägs börjar det dyka upp övernaturliga fenomen och härifrån eskalerar boken i en paranormal riktning. Jag är inte chockad över att Vinterfolket blev till en spökhistoria så att säga,inte minst eftersom det nämns på baksidan, men jag är inte så säker på att jag är helt tillfreds med den utvecklingen. Det här var en av våra bokklubbsböcker och de övriga kände ungefär detsamma; den allmänna uppfattningen var att Vinterfolket hade vunnit på att inte bli en "zombie-historia".

Men Vinterfolket är ändå välskriven roman om allmängiltiga teman som moderskärlek och som frågar: vad skulle en mor inte göra för sina barn, levande eller döda?

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: