The Book Pond
1083 recensioner
4542439 besök
Broken Harbour
pixel
Tana French
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel
Bokförlag: pixel Hodder & Stoughton
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-1-444-72099-0
Det är ingen hemlighet att jag är mycket förtjust i Tana French. In the woods och The likeness i polisserien om Dublin Murder Squad blev jag nästan golvad av. Det är högklassiska kriminalromaner med en stilistisk skärpa, spänning och värme. Jag hade hört att Broken Harbour ska vara en av hennes bästa och jag såg mycket fram emot att läsa den. I den här delen åker kriminaldetektiv Mike - Scorcher - Kennedy på ett larm till ett förfallet villaområde vid kusten, en konsekvens av högkonjunkturen som kom av sig där husägare nu sitter fast med halvfärdiga kåkar som ingen vill köpa. I ett av dem bor Jenny och Pat med sina två barn. Barnen hittas döda i sina sängar. I köket ligger Pat och Jenny i en blodig hög men det visar sig att Jenny med nöd och näppe överlevt. I väntan på att hon ska vakna börjar Kennedy sin undersökning och det står snart klart att någonting är fel i det fläckfria huset. Någonting är väldigt fel.

Sin vana trogen binder French ihop de fristående delarna genom att återanvända bifigurer. I det här fallet gäller det Scorcher Kennedy, som tidigare hade en perifer roll i Faithful Place, den tredje delen i serien.

Redan det första kapitlet sätter en ödesmättad ton i boken. De halvfärdiga fuskbyggena vid kusten, där luften bara andas hopplöshet och desperation. De döda barnen, som berör mig oerhört illa. Kennedys personliga tragedi kopplat till Broken Harbour. Det väcker obehagskänslor i mig. Det är naturligtvis ett mysterium i botten som drar och som får mig att vilja fortsätta, men jag återvänder inte till boken med samma glöd som jag gjort med tidigare French-alster. Allteftersom man förstår den fulla innebörden, så är det inte heller förlösande på det där sättet det brukar vara i deckare utan jag känner bara sorg. Det French lyckades så oerhört bra med i In the woods och the Likeness var att skapa en motpol till det mörka i form av varma och starka vänskapsrelationer, där dialogen var snärtig och rolig. Hon har kvar touchen med språket som biter ifrån, men när den bara har den trasiga kontexten i Broken Harbour att luta sig mot blir känslan enbart cynisk och svart. Det kanske i och för sig borde vara ett gott betyg att en bok kan väcka starka reaktioner, men nej, Broken Harbour blev ingen favorit.

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: