The Book Pond
1083 recensioner
4549447 besök
The martian - Ensam på mars
pixel
Andy Weir
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The martian
Bokförlag: pixel Bookmark Förlag
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-87441-84-4
Det är tiden för bemannade rymdexpeditoner till mars. Den fjärde rymdexpeditionen med farkosten Hermes ser ut att gå bra ända tills en kraftig sandstorm drar in och tvingar besättningen därifrån. En av medlemmarna, Mark Watney, slås till marken av flygande föremål och förmodas död. Han blir lämnad ensam kvar. Men Mark Watney lever.

Nästa rymdexpedition är fyra år bort och tills dess måste Watney helt ensam komma på ett sätt att överleva på Mars. Sen tidigare finns det ett habitat att bo i, men luften och maten kommer bara räcka en liten del av tiden. Som den biolog och austronat han är får han utnyttja all sin kunskap och kreativitet, i kombination med en jävla tur och en stor portion humor, för att ta sig an uppgiften. Under tiden har jorden också insett att Watney faktiskt överlevt och från varsitt håll jobbar de mot alla odds och klockan.

Jag hade inte sett filmen innan jag läste boken, men såg den efteråt och kan konstatera att den följer förlagan i stort. Watney i boken är snäppet mer svart och sarkastisk. Jag fattar ju att det som Watney uppfinner/lyckas med är genialt (och enligt NASA-experter helt realistiskt), men jag är så långt ifrån naturvetenskapare/tekniker man kan komma så jag fattar egentligen inte... Men det är väldigt underhållande och spännande ändå.

Och jag hoppas också att vi aldrig kommer behöva kolonisera Mars..

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: