The Book Pond
1083 recensioner
4542398 besök
En nästan sann historia
pixel
Mattias Edvardsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-91-7503-628-1
När Zack blir uppsagd från tidningsredaktionen där han jobbar och förhållandet går i kras tvingas han flytta hem till sin mamma i skånska Veberöd igen.

Ett tungt nederlag, men väl där bestämmer han sig för att jaga ifatt sina författaredrömmar igen. Han börjar skriva om tiden då han gick på litterärt skapande i Lund, om det tighta vänskapsgänget, den karismatiska litteraturprofessorn och om författaren Leo Stark, som försvann det där året, förmodat mördad. Zack tänker ta reda på sanningen. Men sanningen är inte alltid densamma för alla människor.

Mattias Edvardsson imponerar med sin debut. Det tar inte lång tid förrän jag förflyttas till Lund och studentkvarteren. Nej, jag har aldrig pluggat där, och defintivt inte litt.vet, men jag kan se typerna som gick Humanistisk linje på gymnasiet framför mig och sena rödvinsnätter i studentlyan har jag haft min beskärda del av...

Det känns genuint och skapar lika delar igenkänning och ångest (det var rätt vilsna år..). Ofrånkomligen drar jag, och många andra, paralleller till Den hemliga historien av Donna Tartt med den intima sammanhållningen i studentgruppen, hemligheter och mord. Jag kan inte tänka mig annat än att Edvardsson lagt in den här blinkningen medvetet.

Greppet med att blanda nutid med kapitel ur boken, som beskriver Zacks version av dåtiden är ett intressant grepp. Det ges indikationer om att hans sanning kanske inte är helt överensstämmande med andras och man börjar fundera på hur saker och ting ligger till egentligen. Jag tycker dock att upplösningen inte är så spektakulär som jag hade förväntat mig och det blir lite av ett antiklimax. Absolut läsvärt ändå!

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: